Post troszkę spóźniony, ale mam
nadzieję, że może się przyda na przyszły rok)
Początek
sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego
przecieru pomidorowego. Włoskie rodziny kupują
na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i
obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal
w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry
czerwonego sosu. A po poludniu już
przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików.
Strasznie
blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów,
na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków
pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem
lata, pod postacią aromatycznych pomidorów.
Jest
kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną
passate z warzywami i solo.
Passata
czyli sos pomidorowy po włosku
Składniki na około 20 słoiczków
0,5 lt:
20 kg dojrzałych pomidorów
9 łyżeczek grubej soli
20 listków bazylii( wypłukanych
i osuszonych)
2-3 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera (wraz z liśćmi)
10 kg pomirodów zrobiłam z dodatkiem warzyw(conserva), pozostałe 10 kg bez żadnych dodatków(
nie licząc listka bazylii i łyżeczki soli).
Pomidory (10 kg) dokladnie myjemy,
kroimy na ćwiartki, wycinamy “oczko”, wrzucamy do wielkiego garnka. Garnek
powinien być na tyle duży, aby pomieścił pomidory i aby dało się w nim
swobodnie je mieszać ( ja używałam takiego, który zajmuje 2 palniki). Do
pomidorów dodajemy umyte i pokrojone (byle jak) warzywa. Pomidory wraz z
warzywami doprowadzamy do wrzenia na dość dużym ogniu. Następnie zmniejszamy
ogień i gotujemy przez ok 45/60 min, aż większość wody wyparuje i pozostanie
pyszny, aromatyczny miąższ pomidorowy. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to możecie
gotować nawet i 30 minut, pamiętajcie tylko o odcedzeniu miąższu od soku z
pomidorów, inaczej otrzymacie sok pomidorowy). Moje sąsiadki z reguly robią to
w ten sposób: przygotowują umyte wiadro, na które rozkładają linaną ściereczkę,
która powinna dość sporo wystawać poza brzegi wiadra. Ściereczkę umocowują do
brzegów wiada klamerkami do prania i robią coś na kształt zagłębienia. Właśnie w to
zagłębienie wlewają gorące pomidory i czekają, aż nadmiar soku spłynie na
dno. Odcedzony miąższ wraz z ugotowanymi
warzywami, przepuszczają przez maszynkę oddzielającą skórki i nasiona. Czynność tą wykonują dwukrotnie, tak aby mieć
pewność, że cały miąższ został odseparowany od skórek. Właśnie w ten sposób
powstaje passta.
Dwa słowa o maszynce do pomidorów- passa pomodori może być ręczna (bardziej
pracochłonna i męcząca) i elektryczna ( passata robi się sama).
click
Otrzymany sos pomidorowy wlewamy do
wyparzonych słoiczków, wsypujemy 1/3 łyżeczki( mozna mniej) drubej soli(sól świetnie
konserwuje), przykrywamy listkiem bazylii dla dodania pomidorom letniego
zapachu i zakręcamy. Tak przygotowane słoiczki
wstawiamy do tego samego wielkiego garnka( ja zmieściłam 16 słoiczków 0,5 l), tym
razem wyłożonego ściereczkami i napełnionego zimną wodą, doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy 30 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
i zassania.
Analogicznie postępujemy z
pomidorami przetwarzanymi bez warzyw.
W ten sposób otrzymamy wyjątkowo gęsty
sos, nadający się zarówo na spód pizzy, jak i do makaronu czy sosu bolońskiego.
Moje dzieci uwielbiają wyjadać taki swieży, pachnący sos prosto ze słoika! Dla
nich to już jest ich wyjątkowy, bo i dobry i zdrowy comford food.
Cudny sosik. Wykorzystam na pewno. Pozdrawiam, Aldona z forum kobiet. :)
OdpowiedzUsuńAldona, sosik naprawde wart zachodu) z bazylia smakuje "srodziemnomorsko".
UsuńPozdrawiam cieplutko,
Fajne te maszynki. A takiej mieszanki pomidorów z warzywami jeszcze nie robiłam... no i teraz mam zagwozdkę, bo już miałam nie robić w tym roku przetworów :-)
OdpowiedzUsuńAsiu, jak znajdziesz jeszcze ladne, miesiste pomidory, to zrob na probe pare sloiczkow, zobaczysz czy Ci beda smakowac) Ja lubie dobrze odcisniete, sam miazsz, ze widelcem mozna ze soilka wyjadac)
Usuń