Pyszna,
w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna
i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię!
Przepis
z małymi zmianami od Dorotus z MW.
Babka z nutellą
i orzechami laskowymi
SKŁADNIKI:
120g
miękkiej margaryny /masła
150g
Nutelli
5
jajek (osobno żółtka i białka)
150g
drobnego cukru
200
g mąki pszennej
200
g zmielonych orzechów laskowych
1
łyżka kakao
3
łyżeczki proszku do pieczenia
4
łyżki mleka
Odzielamy białka od żółtek.
Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo
dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy
nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie
miksujemy.
W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę,
proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy
orzechy i mleko. Miksujemy szybko,
do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką
tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i
pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy
polewą czekoladową.
Polewa
czekoladowa:
·
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
·
50 g margaryny /masla
Masło roztapiamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika,
dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej roztopienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz