Orzechowa szarlotka pachnąca
cynamonem , na super kruchym cieście rodem z Linzu, otulona jędrnymi, duszonymi
na maśle jabłkami, z chrupiacą pianką,
od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast.
Co bym o niej nie napisała, i tak nie
odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna.
Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki)
Składniki na orzechowe kruche ciasto:
250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych (
u mnie mączka z migdałów ze skórką)
200 g mąki
200 g zimnego masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
3 żółtka
Składniki na nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się
podczas pieczenia)
sok z 1 niedużej cytryny
70 g szuszonej żurawiny
40 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie
mączka ryżowa)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
3 białka
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie
składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części
- około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki
na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).
Kiedy
ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie
plasterki jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy
masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i brązowy cukier, mieszamy.
Dodajemy jabłka i żurawinę. Gotujemy, delikatnie mieszając, do odparowania wiekszości soku,
około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką
ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek, aby je zagęścić. Studzimy.
Formę
prostokątną o wymiarach 23 x 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem
do pieczenia. Na spód wykładamy większą
część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15
minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka i wyrównujemy.
Białka
ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po
łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy.
Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone
kruche ciasto.
Pieczemy
w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym
piekarniku.
Przed
podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapłaJ
Mmmm, połączenie orzechów i jabłek zawsze jest niezawodne. :)
OdpowiedzUsuńKuszące ciacho!!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, świetny blog. Oby tak dalej. Violonczelka :)
OdpowiedzUsuń@Inspirowane Smnakiem: to polaczenie sprawdzilo sie w 100%:-)
Usuń@Bo(ro)n Appetit: kuszace i pysznie smakujace)
@Justyna B.; szczerze polecam, nawet na elegancka kolacje9
@Viola: dziekuje slicznie za mile slowa! Milo mi goscic Cie!
Dziękuję za przepis, właśnie wyjęłam jeszcze ciepły z piekarnika, jest przepyszny! :)
UsuńWiola, bardzo sie ciesze, ze ciacho smakowalo!
UsuńSzarlotka wygląda bardzo pysznie, aż ślinka cieknie patrząc na zdjęcie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Halinko, dziekuje za mile slowa) Milo mi Cie goscic)
Usuń