poniedziałek, 16 września 2013

Orzechowa szarlotka




Orzechowa szarlotka pachnąca cynamonem , na super kruchym cieście rodem z Linzu, otulona jędrnymi, duszonymi na maśle  jabłkami, z chrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast.  
Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna.
Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki)

Składniki na orzechowe kruche ciasto:

250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką)
200 g mąki
200 g zimnego masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
3 żółtka

 Składniki na nadzienie jabłkowe:

        1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia)
sok z 1 niedużej cytryny
70 g szuszonej żurawiny
40 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa)
Dodatkowo:
        2 łyżki  bułki tartej
  3 białka
  80 g drobnego cukru do wypieków
  1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).

Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i brązowy cukier, mieszamy. Dodajemy jabłka i żurawinę. Gotujemy, delikatnie mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek, aby je zagęścić. Studzimy. 

Formę prostokątną o wymiarach  23 x 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka i wyrównujemy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapłaJ



8 komentarzy:

  1. Mmmm, połączenie orzechów i jabłek zawsze jest niezawodne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, świetny blog. Oby tak dalej. Violonczelka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Inspirowane Smnakiem: to polaczenie sprawdzilo sie w 100%:-)

      @Bo(ro)n Appetit: kuszace i pysznie smakujace)

      @Justyna B.; szczerze polecam, nawet na elegancka kolacje9

      @Viola: dziekuje slicznie za mile slowa! Milo mi goscic Cie!

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis, właśnie wyjęłam jeszcze ciepły z piekarnika, jest przepyszny! :)

      Usuń
    3. Wiola, bardzo sie ciesze, ze ciacho smakowalo!

      Usuń
  3. Szarlotka wygląda bardzo pysznie, aż ślinka cieknie patrząc na zdjęcie:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, dziekuje za mile slowa) Milo mi Cie goscic)

      Usuń