Strudel to jeden z deserów, które nieodłącznie
kojarzą mi się z jesienią i zimą.
Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy
appel strudel, przy okazji bożonarodzeniowych jarmarków, jednego z najpiękniejszych obyczajów Południowego
Tyrolu. Wstyd się przyznać, ale spróbowałam chyba ze cztery różne strudle. I każdy
był inny, a to pod względem nadzienia, ekstra
dodatków, czy kruchości ciasta. Właśnie to super cienkie i kruche ciasto skutecznie
odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam
ciasta francuskiego, aż do wczoraj... Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie
użyję innego niż z oryginalnej receptury.
Ciasto robi siś dość łatwo i dobrze
się zagniata, jest elestyczne i nie klei się do blatu. Jedyną trudnością może
być cieniusieńke rozwałkowanie ciasta. Tradycja głosi, że musi być tak
cieniutka, aby można było czytać słowa miłosnego listu, umieszczonego pod płatem
ciasta. ... Jakie romantycznie, prawda?
Niestety, próby listowej nie wykonałam…,
bo nie miałam pod ręką żadnego listu ! he he Ale rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam
kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu.
Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel
trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy
zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że
następnym razem zrobię z jabłkami.
Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki:
“Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni”
Tyrolski srudel z
gruszkami i ricottą
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki oleju
½ szklanki wody temp. pokojowa
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki oleju
½ szklanki wody temp. pokojowa
Składniki nadzienia:
400 g serka ricotta
4-5 łyżek białego cukru
2 żółtka
2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów( można zastąpic mączką ryżową lub
proszkiem budyniowym)
3 średnie gruszki
3 średnie gruszki
2-3 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości
gruszek)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
70 g rodzynek
1 kieliszek bialego rumu+ woda
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, olej i połowę wody( ¼ szklanki, tyle
powinno wystarczyć). Przy pomocy noża łączymy składniki mokre z suchymi. Gdy
ciasto zacznie się zbijać w grudki zaczynamy zagniatać ręcznie. Wyrabiamy
energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i nabierze jedwabistej konsystencji.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, smarujemy
ją odrobiną oleju, wkładamy do szklanej miseczki ( przykrywamy folią), a
miseczkę do uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30
minut.
W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy
je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy
i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej wody i rumu. Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
W osobnej misce miksujemy ricottę, dodajemy cukier,
po jednym żółtku i mączkę migdałową.
Przystępujemy
do wałkowania ciasta. Ja wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do
pieczenia, lekko obsypanego mąką. Wałkująa ciasto staramy się nadać mu formę
prostokata 40 x 30 cm. Idealne ciasto na
strudel powinno być prawie przezroczyste. I da się to wykonać, ponieważ jest
ono niesamowicie elestyczne.
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem. Do miski z ricottą
dodajemy odciśnięte rodzyni i gruszki. Nadzienie
rozładamy na cieście pozostawiając 3 cm “margines” wzdłuż wszystkich boków.
Brzegi krótszych boków zawijamy do środka, a następnie pomagając sobie papierem, na którym rozwałkowaliśmy ciasto, rolujemy cały strudel.
Brzegi krótszych boków zawijamy do środka, a następnie pomagając sobie papierem, na którym rozwałkowaliśmy ciasto, rolujemy cały strudel.
Zwinięty
strudel, wraz z papierem delikatnie przenosimy na blaszkę i smarujemy masłem
również z wierzchu. Strudel pieczemy ok 30-40 min. wpiekarniku nagrzanym do 190°C. Upieczone ciasto
nie ma brązowej skórki, pozostaje ona biała z lekkimi ciemnymi plamkami- tam
gdzie wystawało nadzienie. Ciasto zaraz po upieczeniu jest sztywne i twarde. W miarę stygnięcia staje
się zupełnie miękkie.
Ciasto
studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
W tej
wersji ciasto zawinęłam do środka strudla. Powiem szczerze, że następnym razem nadzienie
ułożę wąskim paskiem na dole prostokąta. Zawijając, ciasto pozostaje na zewnątrz,
a wewnątrz pozostaje pyszne nadzienie.
Smacznego)
Cos dla Mnie !
OdpowiedzUsuńZapowiada sie bardzo smacznie !
Witaj Krysiu!! Moze nie wyglada, ale jets pyszne)) z jablkami, nastepne w kolejce)) tym razem z poprawkami)
UsuńJak to nie wygląda? Pyszne ciacho jak u babci. Spróbuję w weekend popichcić. Przy okazji chciałam Was dziewczyny zaprosić na nasze nowe forum kobiet. Na forum dyskutujemy o kulinariach, lecz również podejmujemy inne kobiece tematy. Także zapraszam Was kobietki.
OdpowiedzUsuńWpadłam tutaj z zaprzyjaźnionego forum. Super miejsce. Blog ląduje w "ulubionych" :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze zagoscisz na dluzej)
UsuńJeszcze nie robilam strudla.... ale chyba duzo stracilam ;) Twoj wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuń;)
Monika, nastepny zrobie z jablkami i troszke inaczej sprobuje zawinac)
Usuń