Bez
większych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić
na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama
truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe.
Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową
lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją
glutenu.
Beta
karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie
na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi
rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie
działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Ciasto
jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i
marchewki; cytryna natomiast dodaje
aromatycznej świeżości)
Przepis
z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo”
Biszkopt
marchewkowy – na zdrowie
Składniki na tortownicę 22-24 cm:
5 jajek (białka i zółtka oddzielnie)
225 g cukru
250 g startej na małych oczkach
marchewki
100 g mączki migdałowej( u mnie
migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa)
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 cytryna bio
wanilina lub prawdziwa wanilia
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Jeśli marchewka ma dość dużo
soku należy ją lekko odcisnąć.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek
do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
Mikserem ubijamy zółtka na biały
krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z
cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po
trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową.
W
innym naczyniu ubijamy białka, stopinowo dodając pozostałą 1/3 cukru. Białka
muszą być doskonale ubite( aż błyszczące).
Ubite
białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie
stopniowo dodajemy przesiane mąki.
Formę
o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie
smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC
przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w
formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przed
podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Ma cudownie słoneczny kolor, z pewnością spróbuję takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię marchewkowe przeogromnie. A w takim wydaniu nie jadłam.:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju biszkopty, a także ciasto marchewkowe. Połączenie tych dwóch wypieków musi dać naprawdę naprawdę świetny efekt, co widać na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor:)
OdpowiedzUsuńświetny, lubimy marchewkowe bardzo a ja jestem ogólnie fanką biszkoptów
OdpowiedzUsuńGin, ten zolciutki kolorek to zasluga kurek, (zoltka mialy bardzo intensywna barwe), marchewka i biale migdaly( bez skorki) zrobily swoje)
UsuńInspirowane Smakiem, polecam bardzo, bo samo zdrowie)
Whiness, dziekuje za mile slowa, a ciasto wyszlo pyszne)
Justyna, dziekuje za wizyte. Wiem, ze czesto tu wpadasz)))
Dusia, milo mi Cie goscic!! Dziekuje za komplement)
pozdrawiam serdecznie))
Witam, czy można zamiast mączki migdałowej dać w takiej samej ilości mąkę zwykłą pszenną lub razową pszenną? Czy ten biszkopt nada się do zrobienia tortu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Anonimowy, migdaly nadaja ciastu fajna konsystencje i troche wilgoci..... mysle, ze bez nich bedzie bardziej piaskowe, ale tez pyszne. Nie wiem jakie biszkopty lubisz na tort. Zrobiony z tego ciasta bedzie ciezszy niz zwykle ...
Usuńpozdrawiam)
super pomysł! na pewno wypróbuję, bo uwielbiam marchewkę w słodkościach ;)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie "zmontowane" muffinki, ale koloru takiego jak ty nie udało mi się uzyskać :p Zazdro :))
OdpowiedzUsuńStudentka, muffinki wyprobuje nastepnym razem) a kolor, z pewnosca duzo zlezy od jajek. Te byly chyba ekologiczne)) A migdaly byly biale, bez skorki. Prawda?
Usuńpozdrawiam)
Thanks for giving such an exquisite informative information.
OdpowiedzUsuńI think the admin of this website is truly working hard in support of his web page.
OdpowiedzUsuńStay up the good work!
OdpowiedzUsuńThere is definately a great deal too find out about this topic.
OdpowiedzUsuń