Wczoraj
popełniłam straszne tiramisu. Straszne ono było ponieważ: strasznie łatwe w
wykonaniu, strasznie pyszne i strasznie szybko zniknęło… upiorne jakieś czy co?
Istnieje
wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu. Niemniej
jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch.
Do
przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi),
ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie
uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg,
z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na
prostokatną.
Nowoczesne
wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje
w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu
kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki.
Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce
moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym.
Tiramisu
Składniki na formę 30x21 cm:
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
8 łyżek cukru
500 g serka mascarpone
300 ml chłodnego espresso
40 ml brandy/rumu/wódki
300 g podłużnych biszkoptów
gorzkie kakao
Przygotowujemy espresso, odstawiamy
do przestygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają
kremową konsystencję. Do doskonale
ubitych żółtek, porcjami dodajemy
mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć
miksera). W innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie
mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły.
Na głęboki talerz wlewamy espresso i
alkohol. W kawie zanurzamy szybko połowę biszkoptów ( na 1 i 2) i układamy sćiśle na
dnie płaskiego naczynia. Można użyć naczynia
o jakimkolwiek kształcie: prostokątnym, kwadratowym, owalnym. Można bardziej
fikuśnie w szklance czy salaterce.
Na biszkopty wykładamy połowę masy z
mascarpone i posypujemy kakao. Powtarzamy
procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykrywamy warstwą mascarpone.
Przykrywamy folią spożywczą i
odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem
oprószamy gorzkim kakao.
Smacznego)
Strasznie lubię tiramisu :)
OdpowiedzUsuńGin, strasznie sie ciesze!
UsuńJak takie proste w przygotowaniu to pewnie i ja je zrobię :)
OdpowiedzUsuńErvisha, nie moze sie nie udac!! Tylko serek musi byc dobrej jakosci) daj znac jak wyszlo...
Usuńprzepis strasznie łatwy, jak zrobię, dam Tobie znać
OdpowiedzUsuńczy strasznie pyszny i strasznie szybko znikł, do miłego
potwierdzam, strasznie łatwe, strasznie smaczne i strasznie szybko znika!!!
OdpowiedzUsuńpyszotka
pozdrawiam, Asia
Very nice article and straight to the point.
OdpowiedzUsuńwhoah this weblog is excellent i really like reading your articles.
OdpowiedzUsuńYou know, many people are looking round for this info, you could aid them greatly.
OdpowiedzUsuńI love all of the points you have made.
OdpowiedzUsuń