Wczoraj
w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za
sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva
fragola*). Owoce uva fragola są małe,
mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który
niesamowicie brudzi ręce :-)
Z
tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi)
Wybrałam
pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi
winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była
pieczona w czasie winobrania na okolicznościowe zabawy i festy( sagre
contadine- click). Jej skromne pochodzenie odzwierciedlają również proste składniki:
ciasto chlebowe, oliwa z oliwek, cukier i ciemne winogrona(uva nera), oraz proste
wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata jest równie
pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają.
Zapraszam
bardzo)
Przepis
z tej strony
Schiacciata
z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola)
Składniki na ciasto chlebowe:
500
g mąki chlebowej
17
g drożdży
4
łyżki białego cukru
4
łyżki oliwy z oliwek
1/3
łyżeczki soli
250-300
ml wody
rozmaryn
dodatkowo:
700
g winogron (najlepiej jeżeli będą to winogrona ciemne z drobnymi owocami)
6
łyżek brązowego cukru
4
łyżki oliwy z oliwek
Rozpoczynamy
od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko
podgrzanej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich
zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do
rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na
okolo 1h.
Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość
0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm). Formę natłuszczamy oliwą, jeśli pieczemy na
papierze, to również natłuszczamy go oliwą, a ciasto wyrabiamy natłuszczonymi
oliwą rękami. Wiekszą część ciasta układamy w formie, pamietamy aby brzegi
ciasta wychodziły z 2 cm zapasem poza brzeg formy. Na tak przygotowane ciasto
wykładamy 500 g umytych i osuszonych winorgon. Winogrona posypujemy dwiema łyżkami
brązowego cukru i polewamy 2 łyżkami oliwy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zamykamy
wystające brzegi spodniego ciasta i dobrze sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy
pozostałe winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami
oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w
180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować.
*Nie jestem znawcą
win, ani winorośli, ale z tego co wyczytałam wynika, że uva fragola to hybryda czyli mieszaniec międzygatunkowy, która została przywieziona
do Europy ze Stanów Zjednocznych w XIX
wieku, aby zwalczyć inwazję mączniaka i filoksery. Później została zakazana
jako surowiec na wino, i obecnie funkcjonuje jako (vino da tavola) wino
deserowe na stól. Zakazy, zakazami, ale jeśli dobrze poszukacie, to na pewno
znajdziecie produkowane na prywatne potrzeby przepyszne musujące fragolino,
wino o niepowtarzalnym aromacie truskawki i maliny, doskonale gaszące pragnienie
w upalne dni :-).
Ależ to cudownie wygląda... Te soczyste winogrona kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńGin, oj kusza) i kto by pomyslal: kuchnia biedakow, a jaka wykwintna)
Usuńzapisałam! zrobię na pewno :]
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, polecam bardzo. Jesli Ci sie uda dostac, to zrob z winogronami na wino)
Usuńo wow cudeńko - ja nie mam talentu do ciast drożdzowych
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk