Ciasteczka podwójnie pieczone z
ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie
śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser
nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania
w ciągu dnia na życzenie!
Przepis jest banalnie prosty i szybki
do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym
laskowo-karmelowym krokantem.
Tak jak w przypadku cantucci, przepis
uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej
przechowywać. Dajcie znać, jeśli Wam się to uda!
Podwójnie pieczone
ciasteczka z ricottą
200 gr
miękkiej margaryny / masła
450 g mąki
pszennej
100 g mąki
krupczatki
2 żółtka
200 gr
cukru pudru
250 g serka ricotta
1 cukier
waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z
jednej cytryny bio
1 białko
jajka
1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej
orzechy
laskowe
cukier brązowy
Cukier puder wymieszać ze skórką z
cytryny. Ubić margarynę/masło na
puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować.
Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto
na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować
lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i
rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25
minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko
przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm
kawałki. Ciasteczka poukładać na
blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC .
ciasteczka z ricottą? muszą być świetne!
OdpowiedzUsuńPiotej, sa nieziemsko lekkie i delikatne)
Usuńpozdrawiam))
z ricottą to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJula, zachecam do upieczenia, bo pyszne!))
Usuńpozdrawiam serdecznie))
Intrygujące. Uwielbiam biscotti, ale takich ciasteczek z ricottą jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńGin, sprobuj, polecem z czystym sumieniem) nie sa tak twarde jak cantucci, poniewaz ricotta nadaje im odpowiednia miekkosc, ale i sa cudnie chrupiace) mnie najlepiej smakuja maczane w herbacie lub wine)
Usuń