środa, 9 października 2013

Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą




Ciasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim  Vin Santo,  lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie!

Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem.

Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej przechowywać. Dajcie znać, jeśli Wam się to uda!

Przepis z małymi modyfikacjami z tej strony

Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą



200 gr miękkiej margaryny / masła
450 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
2 żółtka
200 gr cukru pudru
250 g serka ricotta
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z jednej cytryny bio
1 białko jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy laskowe
cukier brązowy


Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło  na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta.  Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki. Ciasteczka  poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC .



6 komentarzy:

  1. ciasteczka z ricottą? muszą być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. z ricottą to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jula, zachecam do upieczenia, bo pyszne!))
      pozdrawiam serdecznie))

      Usuń
  3. Intrygujące. Uwielbiam biscotti, ale takich ciasteczek z ricottą jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, sprobuj, polecem z czystym sumieniem) nie sa tak twarde jak cantucci, poniewaz ricotta nadaje im odpowiednia miekkosc, ale i sa cudnie chrupiace) mnie najlepiej smakuja maczane w herbacie lub wine)

      Usuń