Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną



Pudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno.

Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego mleka zastąpiłam mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę śmietanki i dodaje kremowej konsystencji.

W przypadku puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję go dalszej obróbce z dodatkiem mleka. Wydaje mi się, że w przeciwnym razie pudding miałby tendencję do “lekkiej kitowatości” , co zmusiłoby mnie do dodania większej ilości mleka.    




Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

Składniki na 2 duże porcje:  
200 g  ryżu
300 ml  mleka
200 ml mleka kokosowego
6 łyżek cukru
1/5 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
4 łyżki konfitury z żurawinyą
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka.  Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy.  

Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż, aby sie nie przypalił.
Ciepłym puddingiem napełniamy salaterki i ozdabiamy wg uznania **.
Tym razem użyłam słoiczków po dżemie. Napełniłam je ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę konfitury z żurawiny  i ponownie przykryłam puddingiem. Wierzch udekorowałam suszoną żurawiną i płatkami migdałów. 

*Taki pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez ryż. Jeśli wstawimy pudding  do lodówki i poczekamy parę godzin,  uzyskamy bardziej kleistą i zwartą strukturę.
  

**Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe.


Komentarze

  1. Jak ja dawno puddingu ryżowego nie jadłam! Gotowany na mleku kokosowym to chyba moja ulubiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, ta kokosowa wersja to teraz i moja ulubiona jest)

      Usuń
  2. Dev'essere di un buono!! Un abbraccio e buona domenica

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciao Marifra, è venuto squisito, con un tocco di esotica)
      Grazie per esser venuta a trovarmi, è un piacere))

      Usuń

Publikowanie komentarza