Jesień witam pyszną tartą ze śliwkami.
Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i
czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze
smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie
uznanie najbardziej wymagających gości.
Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to,
wiecej dla nas zostało J
Tarta ze śliwkami i czekoladą
Składniki na kruchy spód
80 g mąki pszennej
80 g krupczatki
60 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut.
80 g krupczatki
60 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut.
Kruszonka
30
g cukru
45
g masła
55
g mąki
Wszystkie
składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodatkowo
4
łyżki powideł śliwkowych
60
g startej gorzkiej czekolady
ok.
500 g śliwek
Podpieczone ciasto smarujemy
powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą. Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej,
całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30 minut w 180
stopniach.
Wyjmujemy, studzimy.
Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Pogardzily takim cudem?
OdpowiedzUsuń-e nie znaja sie :P
Tarta wyglada fantastycznie! Polaczenie kruchego ciasta (+ kruszonki) i sliwek, to jedna z najlepszych kombinacji jakie znam <3
Klaudia- nie wiedza co traca) he he
UsuńA tarta nawet na drugi dzien kruchutenka) polecam...
Zazdroszczę Ci tej podłużnej blaszki a ciacho cudowne :)
OdpowiedzUsuńKuchenny, blaszka z wyjmowanym dnem- baardzo praktyczna. super zakup)
Usuńpozdrawiam