poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik królewski



Serniki są jednym z moich ulubionych deserów. Sama się dziwię, że ten, który dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat.

Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na  pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.

Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę dni w lodówce( u mnie 3), tylko zyska na smaku....

Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku...  


Sernik królewski

Składniki na blaszkę 23x33 cm:
Kruche ciasto:

 200 g mąki pszennej

200 g mąki krupczatki
180 g masła
160 g cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok
3 łyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1h

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5  jajek (białka i żółtka osobno)
125 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
2 łyżki proszku budyniowego  waniliowego lub śmietankowego bez cukru 
rodzynki ¾ szklanki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym żółtku,  miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte rodzynki. 


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. 

Formę wykładamy papierem do  pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.



Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez noc.

6 komentarzy:

  1. takie to bym zjadła teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik prześladuje mnie ostatnio na blogach... :) Na pewno spróbuję zrobić. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No i ten wygląd - moim zdaniem równie królewski jak smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Justyna, z kawka pyszne z rana, a do deseru proponuje polslodkie wino musujace)
    @ Szefowa -kuchni, mnie tez przesladowal, az go popelnilam... latwy i dosc szybki w przygotowaniu..
    @Ervisha, ja tez...
    @Konczi i Spilaczka, od pierwszego kesa stal sie moim ulubionym :-)
    @Gin, wyglad powala, a smak wprost "odurza"...:)

    OdpowiedzUsuń