Ile domów, tyle przepisów na bigos, i każdyzdaniem
przygotowującego, jest najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta.
Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania.
W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki,
które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne
gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając
kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do
bigosu doda mu szlachetnosci, a jagody jalowca nadadzą potrawie myśliwski
smaczek.
Bigos należy do potraw, które zyskują po
kilkakrotnym podgrzewaniu. Danie łatwo się przypala, dlatego podgrzewamy je na
małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz.
Oczywiście
podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J
Staropolski bigos mojej Mamy
Składniki na ok. 8 osob:
1kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty słodkiej
po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)
½ kg kiełbasy
¼ kg boczku wędzonego
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ziarenka jagód jalowca
garść grzybów suszonych
10 śliwek suszonych bez pestek
1 mała cebula
pieprz, sól,
tłuszcz do smażenia
Grzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min.
Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być może będzie
potrzebny do ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie
gotowania straciła swoją kwaśność), płuczemy( jeśli jest zbyt kwaśna),
odciskamy i kroimy. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, gotujemy ok. godziny ze
śliwkami.
Kapustę białą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą,
gotujemy 30 minut.
Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku
wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej
kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy
na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso
wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca.
Dusimy około godziny.
Bigos najlepszy będzie na następny
dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.
Smacznego.
Bardzo fajny przepis, a że bigos uwielbiam to z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za mily komentarz) Mam nadzieje, ze bedzie smakowal.
Usuńpozdrawiam swiatecznie)
Kiedy dodajemy bialom kapustę
OdpowiedzUsuńNo wlasnie kiedy dodajemy kapuste bialom
OdpowiedzUsuńNo wlasnie kiedy dodajemy kapuste bialom
OdpowiedzUsuńIt’s a really good blog, but I’ve collected the best news. right here.
OdpowiedzUsuńThanks to your writing, I am very happy to complete the process now.
OdpowiedzUsuńI must say this was very helpful and easy to understand.
OdpowiedzUsuń