Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych
muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka
idealnie podkreśla ich delikatny smak,
dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.
Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie
podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie
składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.
Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to
wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy
się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas
degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku.
O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być
jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.
Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)
muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy
ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę
więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią
jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie
ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną
szczoteczkę.
W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między
koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować
ziarenka piasku.
Przegrzebki zapiekane w panierce
Skladniki na 4 osoby:
8 połówek muszli z przegrzebkiem
100 gr bułki tartej
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Classico Extra Vergine Monini)
sól/pieprz
200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus
kostka)
Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach
muszli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę
pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę,
czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby
uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie
odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha
zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto
nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy
nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18
minut. Podajemy natychmiast.
Jeszcze nie próbowałam przegrzebków, jakos nie mogę się na to zdobyć, ale są coraz bardziej popularne i chyba się skusze.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com
OdpowiedzUsuńStarter to chyba po polsku przystawka.
OdpowiedzUsuńAnonimowy, oczywiscie! choc nie sadze, abym popelnila jakies straszne faux pas( gafe). Starter czesto uzywany jest wymiennie z przystawka. pierwszy z brzegu link: http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/02/starter-szefa/
Usuń