piątek, 2 stycznia 2015

Przegrzebki zapiekane w panierce


Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne,  świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla  ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.

Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.   

Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego  piasku.

O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.

Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy  kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)  muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną  szczoteczkę.
W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.



Przegrzebki zapiekane w panierce

Skladniki na 4 osoby:
8 połówek muszli z przegrzebkiem
100 gr bułki tartej
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Classico Extra Vergine Monini)
sól/pieprz
200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)



Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast.








Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

4 komentarze:

  1. Jeszcze nie próbowałam przegrzebków, jakos nie mogę się na to zdobyć, ale są coraz bardziej popularne i chyba się skusze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Starter to chyba po polsku przystawka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, oczywiscie! choc nie sadze, abym popelnila jakies straszne faux pas( gafe). Starter czesto uzywany jest wymiennie z przystawka. pierwszy z brzegu link: http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/02/starter-szefa/

      Usuń