piątek, 28 listopada 2014

Cynamonki- Cinnamon rolls


Po dość długiej przerwie wróciłam. Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda :-) Nieraz trudno wszystko ogarnąć: dom, pracę i blog. W kuchni nadal tworzę i eksperymentuję z nowymi smakami, ale niestety ciężko znaleźć czas, aby wszystko uporządkować i ubrać w słowa.

Zapraszam na cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny.

Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... J



Cynamonki- Cinnamon rolls

Składniki na 2 duże blachy bułeczek.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.
250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
60g cukru
70 g roztopionego i ostudzonego masła
Nadzienie:
1/4 kostki roztopionego masła
50 g cukru białego
50 g cukru brązowego
kilka łyżeczek cynamonu
Polewa z lukru:
¾ szklanki cukru pudru
przefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka i cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. 




Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny brzeg do środka i górny do środka. Tak zlożone ciasto lekko rozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie  zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.
Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.





Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. 



Przepis z netu( click)

2 komentarze:

  1. Mogłabym jeść takie na śniadanie, obiad i kolekcję;)

    OdpowiedzUsuń