Po dość długiej przerwie wróciłam. Mam nadzieję, że ktoś
tu jeszcze zagląda :-) Nieraz trudno wszystko ogarnąć: dom, pracę i
blog. W kuchni nadal tworzę i eksperymentuję z nowymi smakami, ale niestety ciężko
znaleźć czas, aby wszystko uporządkować i ubrać w słowa.
Zapraszam na cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale
aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla
naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia,
bezcenny.
Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj
przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... J
Cynamonki- Cinnamon rolls
Składniki na 2 duże
blachy bułeczek.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
luksusowej typ 550.
250 g mąki Manitoba(
można zastąpić chlebową)
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego
mleka
2 jajka
60g cukru
70 g roztopionego i
ostudzonego masła
Nadzienie:
1/4 kostki roztopionego
masła
50 g cukru białego
50 g cukru brązowego
kilka łyżeczek
cynamonu
Polewa z lukru:
¾ szklanki cukru pudru
przefiltrowany sok z
cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn.
Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę,
dodajemy jajka, resztę mleka i cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy
roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od
ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na ok 2 h.
Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy
kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na
prawy, dolny brzeg do środka i górny do środka. Tak zlożone ciasto
lekko rozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na
prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier
do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie
delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok.
dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w
roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.
Pieczemy około 10 - 15
minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier
powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek.
Przepis z netu( click)
świetne zwijańce Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść takie na śniadanie, obiad i kolekcję;)
OdpowiedzUsuń