Brioszka dyniowa


Jesienne dynie są dla mnie najpyszniejsze: kuszą intensywnym aromatem i subtelnie drażnią kolorem. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać je w kuchni w każdy z możliwych sopsobów, od przystawki po deser!

Oczywiście dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka.

Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową przekaskę.


Brioszka dyniowa

Składniki na dwie keksówki:
380 g mąki pszennej
380 g maki manitoba
200 g purèe z dyni*
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
2 jajka
100 g miekkiego masła
80 gr cukru
Otarta skórka z cytryny

dodatkowo:
żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka,  pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i  ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. 

Umieszczamy je w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 ½ h. Wyrośniete ciasto wykładamy na obsypany mąką blat. W celu odgazowania ciasta, składamy je dwa razy na tzw kopertę. Nadajemy mu formę prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie  każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut. 


Jak uzyskać purèe z dyni?

Najlepszym sposobem jest ugotowanie dyni na parze, w mikrofalówce, lub upieczenie w piekarniku. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze cześci, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię ugotować na parze, czy w odpowiednim naczyniu w mikrofalówce. Dynię w piekarniku można piec na dwa sposoby: oczyszczone kawałki dyni położyć na blasze i piec w temp. 200° aż będzie miekka( sprawdzić widelcem), lub do brytfanki w której będziemy piec dynię wlać 3 mm wody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować na gładkie purèe blenderem.


Komentarze

  1. Piękna :) i ma ten świetny żółty kolor od dyni, uwielbiam to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne wypieki u Ciebie. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor. Do tego jaka puszysta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalnie prezentuje się po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Słonecznie żółciutka, mięciutka i puchata - po prostu idealna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładny wypiek. Jaką inną mąką można zastąpić mąkę manitoba?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie bylo mnie kilka dni, a tu taka niespodzianka! Dziekuje za kazdy komentarz)

    @Lisia Kawiarenka, purèe z dyni oprocz cudownego koloru i delikatnego aromatu, nadaje brioszce cudownej wilgotnosci)

    @Konczi i Szpileczka, dziekuje! na pewno wpadne))

    @RedHead, dziekuje za wizyte)

    @Olga Pi, i rownie fenomenalnie smakuje :-)

    @gin, ma wszystko, co brioszka miec powinna) chociaz, tak sie zastanawiam, ze w niektorych przepisach zostawia sie ciasto do wyrosniecia na noc w lodowce... ciakawe czy jest inna?

    @Kuchnia domowa Ani, dziekuje) manitoba to dosc slina maka, o duzej ilosci glutenu. wydaje mi sie, ze mozna ja zastapic maka luksusowa , typ 550.

    OdpowiedzUsuń

  8. pysznie się prezentuje - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynia ostatnio króluje w mojej kuchni, a że wszyscy kochamy brioszki, to niedługo i Twoje zagoszczą na stole :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza