poniedziałek, 29 września 2014

Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami


Ciast z jabłkami jest bez liku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w jabłecznikach, Amerykanie mają swoje apple pie, Austriacy apfel strudel, a Włosi torta di mele: puszyste, ucierane ciasto z kawałkami jabłek, tak w środku jak na wierzchu. Przy czym, te na wierzchu obowiązkowo krojone są w cieńkie plasterki i ułożone w formie promieni słonecznych.   

Zapraszam na rustykalne ciasto z jabłkami, wilgotne  i bardzo aromatyczne.  Dekorujac wierzch plasterkami jabłek, możecie układać „jak popadnie”  i nikt sie nie przyczepi, przecież ma byc rustykalnie.  



Robi sie je szybko, więc jeśli znajomi właśnie zadzwonli, że są w okolicy i wpadną, to polecam jako ciasto awaryjne) Wybornie smakuje jeszcze ciepłe, choc na drugi dzień też sie obroni, szczególnie gdy aromaty się wymieszają, a jabłka oddadzą swoją wilgotność.  

Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto.  Opcji jest bez liku.


Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki na tortownicę 24 cm:
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych orzechów laskowych
170 g brązowego cukru
150 g stopionego masła
4 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny
4 jabłka
½ kieliszka rumu ( zapomniałam)
ziarenka z połowy laski wanilii

Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko.
Myjemy i obieramy dwa jabłka, kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy jedną łyżką brązowego cukru.


Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mikserem ubijamy białka, stopniowo dodając po łyżce cukru. Gdy białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy.



Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe jabłka  cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy.


Przepis zaczerpnięty z zeszytu “Dolci si fanno così”.


7 komentarzy:

  1. pięknie zrobione i na pewno pyszne :) uwielbiam takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilka, dziekuje za odwiedziny)) a ciasto juz jesienne, aromatyczne i wilgotne)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Magda, polecam bardzo, niezwykle proste i efektowne, a przy tym pyszne)
      pozdrawiam)

      Usuń
  3. Mmm, musiało pachnieć wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gin, a jak smakowalo ))))
    pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przede wszystkim super wygląda jak z cukierni, ale jednocześnie krok po kroku wydaje się, ze podołam.

    OdpowiedzUsuń