niedziela, 7 września 2014

Konkurs z Ballarini – dietetyczny grill



Ciekawi mnie z czym kojarzy Wam się grill: ze skwierczacą kiełbaską i tłustą karkówką, czy bardziej lekko i zdrowo, np: z grillowaną rybką i warzywami. 

Nie da się ukryć, w większości przypadków, niezdrowe grillowanie  smakuje pysznie, ma tylko jedną wadę, jest tłuste i ciężko strawne. Przyznaję się bez bica, mnie również zdarza się taka niezdrowa uczta, po której niestety czuję się ciężko i ospale. Dlatego zdecydowanie preferuję lekkie smaki. Wszak ograniczenie kalorii nie koniecznie musi się wiązać z rezygnacją z pysznych potraw.   

Wracając do meritum:
w poszukiwaniu grillowo- dietetycznych rozwiązań zapraszam Was na konkurs. Dzięki współpracy z marką Ballarini mam dla Was super nagrodę,  patelnię grillową linii Trevi, z takimi bajerami:
  • Thermopoint
  • Quratz plus – nieprzywierająca powłoka
  • Specjalnie opatentowany spód do równomiernego i nisko tłuszczowego gotowania
  • Specjalny bezpieczny uchwyt do łatwiejszego użytkowania
  • 3 lata gwarancji
  • Nadaje się do kuchenek: elektrycznych, gazowych, ceramicznych i halogenowych
  • Nadaje się do piekarników: do temperatury 160°C
  • Nadaje się do zmywarek



Grillujemy i przygotowujemy pyszne potrawy. Jedynym warunkiem jest aby była ona lekka i zdrowa. Jestem wzrokowcem, więc proszę o pstryknięcie zdjęcia i przesłanie go wraz z przepisem. 



Oto szczegóły konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest blog Mia Cucina Sofieta.
2. Sponsorem nagrody jest Ballarini Polska
3. Nagrodą w konkursie jest patelnia grillowa Trevi.
4. Konkurs trwa od 8/09/14 do 15/09/14 do północy.
5. Propozycje konkursowe  na dietetyczne danie z grilla wraz z nazwą, zdjęciem i przepisem potrawy przesyłacie na adres: miacucinasofieta@gmail.com  W treści maila należy również podać swoje imię i nazwisko, albo nick, a w  tytule dopisać: KONKURS z  BALLARINI. Pod tym postem należy napisać nazwę potrawy jaką wysłaliście, osoby anonimowe proszę o podpisanie się.
6. W konkursie może wziąć udział każdy. Można dodać maksymalnie 5 propozycji, każda wysłana w oddzielnym mailu i z oddzielnym wpisem pod postem. Można dodawać przepisy nowe i archiwalne. Proszę nie zamieszczać linków do blogów i nie kopiować cudzych treści. Takich zgłoszeń nie będę brała pod uwagę.
7. Wszystkie zdjęcia umieszczę w galerii na FB. Wysyłając zgłoszenie konkursowe, wyrażacie zgodę na opublikowanie swojego przepisu na Stronie FB Mia Cucina.
8. Wybór zwycięzcy – będzie subiektywny. Wraz z córkami wybiorę potrawę, która wizualnie i smakowo najbardziej odpowie naszym gustom.
9. Wynik ogłoszę na moim blogu i na fanpagu, w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu. Zwycięzca o wygranej zostanie poinformowany mailowo, wtedy poproszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
10. Wysyłka nagrody, na koszt fundatora na terenie Polski.
11. Będzie mi miło jeśli polubicie  fanpage Ballarini Polska oraz Mia Cucina Sofieta.

Zapraszam i liczę na Wasz udział, bo nagroda przednia)





28 komentarzy:

  1. Polędwiczka wieprzowa z grilla

    Moje małe grillowanie ;)

    Składniki

    - polędwiczka wieprzowa;
    - 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
    - duży ząbek czosnku;
    - około łyżki gorczycy;
    - posiekana natka pietruszki;
    - sól i pieprz do smaku.


    Przygotowanie

    W pierwszej kolejności przygotować marynatę z oleju, gorczycy, przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie umyć, oczyścić polędwiczkę i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu usmażyć na patelni grillowej lub na grillu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowane filety z kurczaka

    Tym razem do marynaty użyłam jogurtu naturalnego.

    Składniki

    - 2 piersi z kurczaka;
    - mały jogurt naturalny;
    - duży ząbek czosnku;
    - 3 łyżki soku z cytryny;
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej;
    - 1,5 łyżeczki curry;
    - sól i pieprz do smaku;
    - ewentualnie olej rzepakowy, jeśli pieczemy na patelni grillowej.

    Przygotowanie

    W pierwszej kolejności w miseczce należy przygotować marynatę z jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie umyć i oczyścić piersi z kurczaka. Przygotowane mięso umieścić w marynacie. Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oleju lub na grillu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaszłyki z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

    Mniam, mniam :)

    Składniki

    - podwójna pierś z kurczaka;
    - 2 ząbki czosnku;
    - sok z połowy cytryny;
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka sosu sojowego;
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego;
    - 2 łyżki octu winnego;
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
    - sól;
    - pieprz.

    Przygotowanie

    Mięso z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski. Do miski przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mięso i delikatnie połącz z marynatą. Włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez około godzinę. Przygotowane mięso nabij na wykałaczki np. w kształt węża i grilluj z każdej strony kilka minut.
    Szaszłyki podajemy np. z ryżem i sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Grillowany łosoś norweski z truskawkami

    Uwielbiam truskawki i łososia, a połączenie łososia z truskawkami z sokiem z limonki, oliwą, miodem i octem balsamicznym jest rewelacyjne.

    Składniki

    - około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
    - 3 łyżki oliwy z oliwek;
    - 2 łyżki soku z limonki lub cytryny;
    - starta skórka z limonki lub cytryny;
    - 1 łyżka suszonego rozmarynu;
    - 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku;
    - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
    - sól;
    - pieprz.

    Dodatkowo na sos z truskawkami

    - 2 i 1/2 łyżki miodu;
    - 6 łyżek octu balsamicznego;
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
    - 1 łyżka soku z limonki;
    - świeże truskawki.

    Przygotowanie

    Filet z łososia umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i podziel na 4 części. Następnie włóż do miski, skrop sokiem z limonki/cytryny. Kolejno dodaj papryki, rozmaryn, startą skórkę z limonki/cytryny, oliwę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki, natrzyj łososia i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
    W drugiej miseczce połącz składniki sosu, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
    Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia razem z marynatą. Grilluj z każdej strony po około 3 minuty. Na końcu polej sosem, jeszcze chwileczkę grilluj i odstaw.

    Jeśli łososia przygotowujemy na grillu, postępujemy jak wyżej, jedynie składniki sosu łączymy w rondelku, przed podaniem delikatnie podgrzewamy i polewamy nim rybę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szaszłyki łososiowo-ananasowe

    Takie szaszłyki bardzo często goszczą na naszych grillowych imprezach. Połączenie ananasa z łososiem jest rewelacyjne !

    Składniki

    - około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
    - miąższ ze świeżego obranego ananasa.

    Marynata

    - 2 ząbki młodego czosnku;
    - 1 mała młoda cebula;
    - 3 łyżki oliwy z oliwek;
    - 2 łyżki białego octu winnego;
    - 1 łyżka brązowego cukru;
    - 1/2 łyżeczki miodu;
    - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
    - sól.

    Przygotowanie

    Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj, wrzuć do miseczki i połącz z pozostałymi składniki marynaty. Z łososia ściągnij skórę, umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i pokrój w kostkę. Następnie kawałki łososia włóż do miski z marynatą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
    Obranego ananasa również pokrój w kostkę.
    Kawałeczki łososia oraz ananasa, przemiennie nabij na patyczki od szaszłyków.
    Gotowe szaszłyki piecz ze wszystkich storn na grillu, grillu elektrycznym lub na rozgrzanej patelni grillowej, aż się ładnie zrumienią.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki z indyka z lekko azjatycką sałatką z ogórków i sosem słodkim chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia z grilla

    Składniki:
    3 małe cukinie
    4 ząbki czosnku
    1/2 szkl. oliwy z oliwek
    sól morska
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    świeży tymianek

    Sposób przygotowania:

    Zmiksuj za pomocą blendera obrany czosnek z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię potnij - według uznania - albo na równej grubości długie plastry albo na plastry okrągłe. Poplastrowaną cukinię ponakłuwaj widelcem i wysmaruj marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5-8 minut z każdej strony - cukinia musi być lekko brązowa, miękka, ale nadal jędrna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szaszłyki drobiowe z grilla

    Składniki:
    filet z kurczaka
    czerwona papryka
    pomidorki koktajlowe
    1/2 szkl. oleju
    sól
    pieprz
    świeży tymianek
    2 ząbki czosnku
    Sposób przygotowania:

    Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na dużą kostkę. Włóż na kilka godzin do marynaty przygotowanej z oleju, zmiażdżonych ząbków czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Pomidorki odszypułkuj i umyj.
    Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno mięso, pomidorka, mięso, paprykę, mięsko, pomidorka...

    Grilluj z obu stron po 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka z piersią kurczaka i wiosennymi smakołykami z ogródka

    Anna Mikołajczuk

    OdpowiedzUsuń
  10. Salsa z grillowanych warzyw, makaron z grillowanymi warzywami

    Doprawione fantazją

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka z gillowanych warzyw ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  12. Wysłałam przepis na: Grillowane drobiowe sakiewki i pełnoziarnisty makaron z pesto

    pozdrawiam,
    justa

    OdpowiedzUsuń
  13. Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw

    OdpowiedzUsuń
  14. Grillowany camembert z sosem porzeczkowo-tymiankowym

    OdpowiedzUsuń
  15. Grillowane jabłka nadziewane kaszanką z sosem wiśniowym

    Katarzyna Jaworek

    OdpowiedzUsuń
  16. Shoarma z kurczaka z bakłażanem z grilla i sos czosnkowy

    Daria Iciek

    OdpowiedzUsuń
  17. Grillowane warkocze z kurczaka z nutą cynamonu

    Katarzyna Jaworek

    OdpowiedzUsuń
  18. MIELONE NA PATYKU W TOWARZYSTWIE ZIELONEGO CHŁODNIKA

    PIECZONY BOCZEK Z ZIOŁOWYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ Z KAPUSTY

    wioleta perkowska

    OdpowiedzUsuń
  19. Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami

    Agnieszka Skiba

    OdpowiedzUsuń
  20. Zgłoszona potrawa do konkursu: Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie

    Klaudia Leszczyńska- Wachnik

    Przepis i zdjęcia z mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Grillowana cukinia z miętowym dipem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Grillowana gruszka z dereniem, winogronem i miodem ( i czekoladą, ale ona tak mniej dietetyczna)

    OdpowiedzUsuń
  23. Grillowana pierś z indyka w migdałach:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zgłaszam przepis na SZASZŁYKI SMAKOŁYKI z grilla - wysłałam go mailem razem z fotkami (anulawawrzyniak@gmail.com). :) Pozdrawiam ciepło i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Na takiej grillowej patelni zawsze przygotowuję burgery ;) Jeśli chodzi o kurczaka wtedy idealnie sprawdza się grill elektryczny weber. Sprzęt idealny do przygotowywania warzyw oraz delikatnych mięs.

    OdpowiedzUsuń