Dzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję
przetestować patelnię grillową Positano. Wynik testu jest absolutnie
subiektywny. Wybaczcie mi ewentualne nieścisłości natury technicznej.
Firmę Ballarini znałam ze słyszenia, wiedziałam, że
proponuje produkty z wyższej półki. Mimo to, ciekawa byłam, czy rzeczywiście
jakość produktów odpowiada famie firmy na rynku.
Biorąc do ręki patelnię, od razu przekonujemy się o jej
solidności. Za sprawą grubego dna wykonanego ze stali nierdzewnej i
aluminium, jest ciężka wagowo.
Dno patelni posiada charakterystyczne rowki, które umożliwiają
ściekanie wytopionego tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze i mniej
kaloryczne. Te same rowki nadają potrawie wygląd dania z grilla. Tylko nie popełnijcie
mojego błędu. Byłam tak zaaferowana tym, że do patelni nic nie przywiera, że od
razu uniosłam ją nad palnik i sprawdzałam
czy hamburgery wirują po powierzchni. Wierzcei mi na słowo, wirują))
Oprócz tego patelnia posiada trójwarstwową powłokę Keravis
non -stick, odporną na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Nareszcie
patelnia, której nie straszne są noże i widelce! Dzięki powłoce Keravis,
potrawy nie przywierają, smażymy bez tluszczu. A jak nic nie przywiera, to nie
ma co skrobać przy myciu! Myjka i płyn wystarczą. Koniec z namaczaniem i szorowaniem!
Patelnia o wymiarach 28cm x 28 cm, jest na tyle duża, że
swobodnie można na niej przygotować obiad dla 4 osób. Niewątpliwą jej zaletą
jest również nienagrzewająca się i ergonomiczna rączka.
Po więcej technicznych szczegółów zapraszam na stronę
Ballarini.pl
Pozwolę sobie tylko podzielić się z Wam schematem, który mówi wiecej niż jakiekolwiek moje
„wywody”.
Długo myślałam jakie potrawy powinnam przygotować, aby
wszechstronnie ją przetestować.
Chciałam się
przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu.
Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam
ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale
sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety
z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak)
Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki
brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił.
Ile czasu
zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy?
Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu
temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w
środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na
palec.
Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam
troszkę czas grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia.
Jak potrawa
zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję do przypalania
oraz jak ją się czyści?
Podczas grillowania mięso puściło tłuszcz, który dzięki rowkom
zbierał się na dnie. Tłuszcz nie przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery
i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać
mięsa od grilla, aby przewrócić go na drugą stronę.
Podczas grillowania brzoskwiń, cukier zmienił się w
karmel, ale się nie palił. Aby przekonać się jak łatwo/trudno się go czyści, część
skarmelizowanych kropelek wytarłam suchym ręcznikem papierowym, a następnie ręcznikiem
nasączonym wodą. Po lekkim ostygnięciu, spłukałam patelnię letnią wodą i wytarłam
do sucha. Efekty możecie sami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej
samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów.
Jak patelnia
sprawdza się w użytkowaniu? Czy trzeba ochodzic się jak z jajkiem, a może można
się na niej wyżyć?
Patelnia świetnie sprawdza się w użyciu. Po dwóch
tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po
umyciu i wysuszeniu przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną
oleju.
Reasumujac, polecam patelnię Positano tym, którzy
preferują kuchnię apetyczną, lekką, a przede wszystkim bez tłuszczu. Dania
przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na
grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie w
uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma
problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż
zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką
piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z
każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety nie mam zdjęcia, więc uwierzcie mi na słowo.
Mogę śmiało powiedzieć, że patelnia marki Ballarini jest
najlepszą jaką używałam. Już upatrzyłam sobie następny produkt Ballarini. Na
pewno napiszę list do Św. Mikołaja( czytaj: Mężowi dokładnie wytłumaczę o co mi
chodzi)
Aby patelnia dobrze Wam służyła, polecam zapoznanie się z
instrukcją użytkowania(click). Sama
dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy na temat jej konserwacji.
To jeszcze nie koniec. Dzięki uprzejmości firmy Ballarini w następnym tygodniu zaproszę Was na konkurs. Do wygrania oczywiście wysokiej klasy produkt Ballarini, dobrej włoskiej firmy z tradycjami.
Zapraszam!
TAKA PATELNIA TO MOJE MARZENIE
OdpowiedzUsuńSuper patelnia, z chęcią też bym taką wypróbowała :-)
OdpowiedzUsuńAle świetna patelnia :) Potrawy od razu łatwiej się przyrządza ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Patenia marzenie) Jesli wszystkie produkty tej firmy tak dobrze sprawdzaja sie jak ta patelnia, to juz jestem stalym klientem....
OdpowiedzUsuńPodobna patelnie do grillowania mozna bedzie wygrac w konkursie, ktory oglosze juz w week end.
zapraszam i pozdrawiam!
Świetna patelnia :)
OdpowiedzUsuńTo idealna patelnia do grillowania. Mam ją i nigdy nie miałam problemu z jej myciem, sprawdza się świetnie.
OdpowiedzUsuń