Ciekawi mnie z czym kojarzy Wam się grill: ze skwierczacą kiełbaską i tłustą
karkówką, czy bardziej lekko i zdrowo, np: z grillowaną rybką i
warzywami.
Nie da się ukryć, w większości przypadków, niezdrowe grillowanie
smakuje pysznie, ma tylko jedną wadę, jest tłuste i ciężko strawne. Przyznaję się bez bica, mnie również zdarza się taka niezdrowa uczta, po której niestety
czuję się ciężko i ospale. Dlatego zdecydowanie preferuję lekkie smaki. Wszak
ograniczenie kalorii nie koniecznie musi się wiązać z rezygnacją z pysznych
potraw.
Wracając do meritum:
w poszukiwaniu grillowo- dietetycznych rozwiązań zapraszam Was na konkurs.
Dzięki współpracy z marką Ballarini mam dla Was super nagrodę, patelnię grillową linii Trevi, z takimi bajerami:
- Thermopoint
- Quratz plus – nieprzywierająca powłoka
- Specjalnie opatentowany spód
do równomiernego i nisko tłuszczowego gotowania
- Specjalny bezpieczny uchwyt
do łatwiejszego użytkowania
- 3 lata gwarancji
- Nadaje się do kuchenek:
elektrycznych, gazowych, ceramicznych i halogenowych
- Nadaje się do
piekarników: do temperatury 160°C
- Nadaje się do zmywarek
Grillujemy i przygotowujemy pyszne potrawy. Jedynym warunkiem jest aby była
ona lekka i zdrowa. Jestem wzrokowcem, więc proszę o pstryknięcie zdjęcia i
przesłanie go wraz z przepisem.
Oto
szczegóły konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest blog Mia Cucina Sofieta.
1. Organizatorem konkursu jest blog Mia Cucina Sofieta.
2. Sponsorem
nagrody jest Ballarini Polska.
3. Nagrodą w konkursie jest patelnia grillowa Trevi.
3. Nagrodą w konkursie jest patelnia grillowa Trevi.
4. Konkurs trwa
od 8/09/14 do 15/09/14 do północy.
5. Propozycje
konkursowe na dietetyczne danie z grilla wraz z nazwą, zdjęciem i
przepisem potrawy przesyłacie na adres: miacucinasofieta@gmail.com W
treści maila należy również podać swoje imię i nazwisko, albo nick, a w
tytule dopisać: KONKURS z BALLARINI. Pod tym postem należy napisać
nazwę potrawy jaką wysłaliście, osoby anonimowe proszę o podpisanie się.
6. W konkursie
może wziąć udział każdy. Można dodać maksymalnie 5 propozycji, każda wysłana w
oddzielnym mailu i z oddzielnym wpisem pod postem. Można
dodawać przepisy nowe i archiwalne. Proszę
nie zamieszczać linków do blogów i nie kopiować cudzych treści. Takich zgłoszeń
nie będę brała pod uwagę.
7. Wszystkie zdjęcia umieszczę w galerii na FB. Wysyłając zgłoszenie konkursowe, wyrażacie zgodę na opublikowanie swojego przepisu na Stronie FB Mia Cucina.
8. Wybór zwycięzcy – będzie subiektywny. Wraz z córkami wybiorę potrawę, która wizualnie i smakowo najbardziej odpowie naszym gustom.
9. Wynik ogłoszę na moim blogu i na fanpagu, w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu. Zwycięzca o wygranej zostanie poinformowany mailowo, wtedy poproszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
7. Wszystkie zdjęcia umieszczę w galerii na FB. Wysyłając zgłoszenie konkursowe, wyrażacie zgodę na opublikowanie swojego przepisu na Stronie FB Mia Cucina.
8. Wybór zwycięzcy – będzie subiektywny. Wraz z córkami wybiorę potrawę, która wizualnie i smakowo najbardziej odpowie naszym gustom.
9. Wynik ogłoszę na moim blogu i na fanpagu, w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu. Zwycięzca o wygranej zostanie poinformowany mailowo, wtedy poproszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
10. Wysyłka
nagrody, na koszt fundatora na terenie Polski.
11. Będzie mi miło jeśli polubicie fanpage Ballarini Polska oraz Mia Cucina Sofieta.
Zapraszam i liczę
na Wasz udział, bo nagroda przednia)
Polędwiczka wieprzowa z grilla
OdpowiedzUsuńMoje małe grillowanie ;)
Składniki
- polędwiczka wieprzowa;
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
- duży ząbek czosnku;
- około łyżki gorczycy;
- posiekana natka pietruszki;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności przygotować marynatę z oleju, gorczycy, przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie umyć, oczyścić polędwiczkę i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu usmażyć na patelni grillowej lub na grillu.
Grillowane filety z kurczaka
OdpowiedzUsuńTym razem do marynaty użyłam jogurtu naturalnego.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka;
- mały jogurt naturalny;
- duży ząbek czosnku;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 1,5 łyżeczki curry;
- sól i pieprz do smaku;
- ewentualnie olej rzepakowy, jeśli pieczemy na patelni grillowej.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności w miseczce należy przygotować marynatę z jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie umyć i oczyścić piersi z kurczaka. Przygotowane mięso umieścić w marynacie. Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oleju lub na grillu.
Szaszłyki z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- 2 łyżki octu winnego;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie
Mięso z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski. Do miski przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mięso i delikatnie połącz z marynatą. Włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez około godzinę. Przygotowane mięso nabij na wykałaczki np. w kształt węża i grilluj z każdej strony kilka minut.
Szaszłyki podajemy np. z ryżem i sałatką.
Grillowany łosoś norweski z truskawkami
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki i łososia, a połączenie łososia z truskawkami z sokiem z limonki, oliwą, miodem i octem balsamicznym jest rewelacyjne.
Składniki
- około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny;
- starta skórka z limonki lub cytryny;
- 1 łyżka suszonego rozmarynu;
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
- sól;
- pieprz.
Dodatkowo na sos z truskawkami
- 2 i 1/2 łyżki miodu;
- 6 łyżek octu balsamicznego;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z limonki;
- świeże truskawki.
Przygotowanie
Filet z łososia umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i podziel na 4 części. Następnie włóż do miski, skrop sokiem z limonki/cytryny. Kolejno dodaj papryki, rozmaryn, startą skórkę z limonki/cytryny, oliwę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki, natrzyj łososia i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
W drugiej miseczce połącz składniki sosu, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia razem z marynatą. Grilluj z każdej strony po około 3 minuty. Na końcu polej sosem, jeszcze chwileczkę grilluj i odstaw.
Jeśli łososia przygotowujemy na grillu, postępujemy jak wyżej, jedynie składniki sosu łączymy w rondelku, przed podaniem delikatnie podgrzewamy i polewamy nim rybę.
Szaszłyki łososiowo-ananasowe
OdpowiedzUsuńTakie szaszłyki bardzo często goszczą na naszych grillowych imprezach. Połączenie ananasa z łososiem jest rewelacyjne !
Składniki
- około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
- miąższ ze świeżego obranego ananasa.
Marynata
- 2 ząbki młodego czosnku;
- 1 mała młoda cebula;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki białego octu winnego;
- 1 łyżka brązowego cukru;
- 1/2 łyżeczki miodu;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- sól.
Przygotowanie
Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj, wrzuć do miseczki i połącz z pozostałymi składniki marynaty. Z łososia ściągnij skórę, umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i pokrój w kostkę. Następnie kawałki łososia włóż do miski z marynatą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
Obranego ananasa również pokrój w kostkę.
Kawałeczki łososia oraz ananasa, przemiennie nabij na patyczki od szaszłyków.
Gotowe szaszłyki piecz ze wszystkich storn na grillu, grillu elektrycznym lub na rozgrzanej patelni grillowej, aż się ładnie zrumienią.
Kotleciki z indyka z lekko azjatycką sałatką z ogórków i sosem słodkim chilli :)
OdpowiedzUsuńCukinia z grilla
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 małe cukinie
4 ząbki czosnku
1/2 szkl. oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Zmiksuj za pomocą blendera obrany czosnek z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię potnij - według uznania - albo na równej grubości długie plastry albo na plastry okrągłe. Poplastrowaną cukinię ponakłuwaj widelcem i wysmaruj marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5-8 minut z każdej strony - cukinia musi być lekko brązowa, miękka, ale nadal jędrna.
Szaszłyki drobiowe z grilla
OdpowiedzUsuńSkładniki:
filet z kurczaka
czerwona papryka
pomidorki koktajlowe
1/2 szkl. oleju
sól
pieprz
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na dużą kostkę. Włóż na kilka godzin do marynaty przygotowanej z oleju, zmiażdżonych ząbków czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Pomidorki odszypułkuj i umyj.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno mięso, pomidorka, mięso, paprykę, mięsko, pomidorka...
Grilluj z obu stron po 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia.
Sałatka z piersią kurczaka i wiosennymi smakołykami z ogródka
OdpowiedzUsuńAnna Mikołajczuk
Salsa z grillowanych warzyw, makaron z grillowanymi warzywami
OdpowiedzUsuńDoprawione fantazją
Szaszłyki z morszczukiem
OdpowiedzUsuńSałatka z gillowanych warzyw ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńGrillowana faszerowana cukinia
OdpowiedzUsuńSzaszłyki z pikantnym łososiem
OdpowiedzUsuńWysłałam przepis na: Grillowane drobiowe sakiewki i pełnoziarnisty makaron z pesto
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
justa
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw
OdpowiedzUsuńGrillowany camembert z sosem porzeczkowo-tymiankowym
OdpowiedzUsuńGrillowane jabłka nadziewane kaszanką z sosem wiśniowym
OdpowiedzUsuńKatarzyna Jaworek
Shoarma z kurczaka z bakłażanem z grilla i sos czosnkowy
OdpowiedzUsuńDaria Iciek
Grillowane warkocze z kurczaka z nutą cynamonu
OdpowiedzUsuńKatarzyna Jaworek
MIELONE NA PATYKU W TOWARZYSTWIE ZIELONEGO CHŁODNIKA
OdpowiedzUsuńPIECZONY BOCZEK Z ZIOŁOWYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ Z KAPUSTY
wioleta perkowska
Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami
OdpowiedzUsuńAgnieszka Skiba
Zgłoszona potrawa do konkursu: Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie
OdpowiedzUsuńKlaudia Leszczyńska- Wachnik
Przepis i zdjęcia z mojego bloga.
Grillowana cukinia z miętowym dipem.
OdpowiedzUsuńGrillowana gruszka z dereniem, winogronem i miodem ( i czekoladą, ale ona tak mniej dietetyczna)
OdpowiedzUsuńGrillowana pierś z indyka w migdałach:)
OdpowiedzUsuńZgłaszam przepis na SZASZŁYKI SMAKOŁYKI z grilla - wysłałam go mailem razem z fotkami (anulawawrzyniak@gmail.com). :) Pozdrawiam ciepło i smakowicie!
OdpowiedzUsuńNa takiej grillowej patelni zawsze przygotowuję burgery ;) Jeśli chodzi o kurczaka wtedy idealnie sprawdza się grill elektryczny weber. Sprzęt idealny do przygotowywania warzyw oraz delikatnych mięs.
OdpowiedzUsuń