poniedziałek, 2 czerwca 2014

Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego




Pizzę uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne.Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.  

Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia.

Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego.

Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze)


Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego

Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm):
150 g mąki manitoba
150 g semoliny( lub kaszy manny)
300 g mąki chlebowej
25 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
360 ml letniej wody

Składniki na farsz:
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
listki bazylii
oregano, tymianek
olej rzepakowy

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość).

Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę. Układamy ciasto tak, aby były przerwy pomiędzy skręconym „sznurkiem”. Odstawiamy do napuszenia na 30/45 minut.


Przed wstawieniem focacci do piekarnika, rozkładamy we wgłębieniach pokrojone pomidorki i oliwki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego do max piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy tem. do 190°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 20 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos.


Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.

Do przygotowania tej focacci użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, a te, w  oleju rzepakowym występują w idealnych proporcjach. Dlatego między innymi wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomagaja jednocześnie wydalanie złego cholesterolu.





4 komentarze:

  1. Wspaniała ! Świetny pomysł ze zrobieniem takiego ślimaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Justyna, dziekuje!

    @Paulina, troche "fikusny" ksztalt, ale rownie pyszna byla.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam focacciaty, ale chyba wykorzystam Pani przepis, bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń