Dziś znowu deser
truskawkowy, mam nadzieję, że mi wybaczycie. Truskawki u nas już się kończć, więc pragnę nacieszyć się nimi na cały rok. Zapraszam
na leciutki, prawie dietetyczny sernik na chrupkim, ciasteczkowym spodzie, z
delikatnym musem truskawkowym, jogurtem i serkiem ricotta. Pyszny i
aromatyczny. Idealny na deser lub na podwieczorek
dla naszych milusińskich.
Nie licząc czasu chłodzenia ( najlepiej jak spędzi w lodówce całą noc),
przygotowuje się go w kwadrans, a brudzi jeden garnuszek, miskę i blender.
Jest prosty w przygotowaniu i efektowny. A ten aromat- poezja! Z pewnością
powtórzę go jeszcze nie raz. Może pominę
ciasteczkowy spód i podam go w formie mrożonego deseru, lub przygotuje kruche
tartinki?
Natchniemem był przepis Babeczki Zuzki na Sernik truskawkowy na zimno ( z małymi
zmianami).
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Składniki na spód(
tortownica 24 cm):
240 g ciastek
80 g masła/dobrej margaryny
Tłuszcz roztopiamy na małym
gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy
rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy.
Formę wykładamy papierem
do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy na dno formy i wyrównujemy grzbietem
łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h.
Mus truskawkowy:
250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły)
250 g serka ricotta
125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ
resztę zużyłam na dekorację)
500 g truskawek
5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek)
25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki
)
¼ szklanki wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie
mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Truskawki myjemy,
odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree. Do misy
blendera z puree, kolejno dodajemy serek ricotta, jogurt, śmietanę i cukier
puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu).
Masę serowo
truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem ubijamy
pozostałą kremówkę z łyżka cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika.
Wygląda rewelacyjnie, i ten kolor;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com