poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną


Sezon truskawkowy w pełni! Trzeba cieszyć się dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem.

Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła o drugi kawałek! Musi być dobry!


Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm):
3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
80 g cukru
55 g mąki pszennej
16 g kakao ( 2 łyżki)
½  łyżeczki  proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 1/3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki gorącej wody

Poncz:
 1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
truskawki

Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody).

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.  Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Truskawki myjemy, obieramy z szypułek,  lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.

Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia.

Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki i zalewamy  tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodowki na całą noc.  


6 komentarzy:

  1. zaloze sie, ze ten piekny torcik jest tak pyszny ze zniknal w mgnieniu oka!!! Swietny przepis na upalne dni! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za wizyte)) Z torcika "ostal sie" maly kawalek, o ktory dzis wszyscy sie bili! Znaczy sie - dobry byl)) he he

      Usuń
  2. Moj juz sie chłodzi...:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Paulina, prosty, ale bardzo orzezwijacy. Dla mnie najlepsze sa soczyste truskawki w zimnej galaretce)

      Usuń