Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką


Moja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami.

Tak Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne  z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu).  Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki  bardzo aromatycznego oleju rydzowego.  

Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej  wycinać idealne krążki.
Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu)
Ta propozycją biorę udział w konkursie  „Blog ze Znakami Smaku”



Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką

Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków):
200 g semoliny( lub kaszy manny)
400 g mąki chlebowej
16 g drożdży
1 łyżka cukru
1¾ łyżeczki soli
4 łyżki oleju rydzowego
260 ml letniej wody
100 ml mleka

Składniki na farsz:
200 g szynki
300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się)
2 łyżki domowego pesto
3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę
ulubione zioła( u mnie oregano), sezam

Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny)

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postęujemy z drugim platem, który zamiast pesto smarujemy pomidorami.


Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 15 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto


Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.





Komentarze

  1. SUPER ŚLIMACZKI ;NA DOMOWE IMPREZY SUPER !ZAPISUJĘ PRZEPIS;)
    POLECAM MOJE ROLADKI Z CEBULKĄ I ORZECHAMI;POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/roladki-z-orzechami-i-cebulka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł też robię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Malwinka, dziekuje za wizyte) a slimaczki z pesto sa niezwylke aromatyczne)

    @Zuzanna, idealne na kazda impreze. Moj M. juz zamowil sobie powtorke na nadchodace mecze...

    @Justyna, wiemy co dobre)) pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza