Moja
rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć
tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z
szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną
cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i
pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami.
Tak
Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki.
Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam
drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu
nie przypadł do gustu). Do ciasta drożdżowego
jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę;
natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego oleju rydzowego.
Potem wystarczy tylko równomiernie
rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki.
Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie
i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje
się nie tylko do makaronu)
Ta propozycją
biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku”
Dożdżowe
ślimaczki z pesto i szynką
Składniki na ciasto
(na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków):
200 g semoliny( lub
kaszy manny)
400 g mąki chlebowej
16 g drożdży
1 łyżka cukru
1¾ łyżeczki soli
4 łyżki oleju
rydzowego
260 ml letniej wody
100 ml mleka
Składniki na farsz:
200 g szynki
300 g sera mozzarella(
lub innego ciągnącego się)
2 łyżki domowego pesto
3 łyżki gestego
przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w
kostkę
ulubione zioła( u mnie
oregano), sezam
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier.
Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny)
Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny)
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną
maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy
pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy
na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postęujemy z
drugim platem, który zamiast pesto smarujemy pomidorami.
Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u
mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy
temperaturę do 180°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 15 miut.
Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności:
płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania
ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy
wg powyższego przepisu.
Wyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuńSUPER ŚLIMACZKI ;NA DOMOWE IMPREZY SUPER !ZAPISUJĘ PRZEPIS;)
OdpowiedzUsuńPOLECAM MOJE ROLADKI Z CEBULKĄ I ORZECHAMI;POZDRAWIAM:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/roladki-z-orzechami-i-cebulka.html
świetny pomysł też robię takie:)
OdpowiedzUsuń@Malwinka, dziekuje za wizyte) a slimaczki z pesto sa niezwylke aromatyczne)
OdpowiedzUsuń@Zuzanna, idealne na kazda impreze. Moj M. juz zamowil sobie powtorke na nadchodace mecze...
@Justyna, wiemy co dobre)) pozdrawiam)