Nie istnieje standardowy przepis
na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało,
można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.
Oryginalność jej polega na
pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki
gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i
soli. Te składnki są najczęściej
stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów,
oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka.
Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z
reguły podawana jest jako antipasto (przekąska na zaostrzenie apetytu, przed głównym posiłkiem), można nią również
nadziewać bagietki czy malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu. Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację,
doskonale komponowała się podana na liściach sałaty.
Jeśli wydaje się wam zbyt
kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć
majonezu light.
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem
Składniki na średnią miseczkę( na
4 osoby):
1 marchewka
1/3 korzenia selera
80 g żółtego sera
10 oliwek
1 ugotowane udko kurczaka
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki octu winnego( jeśli
lubicie)
sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Warzywa obieramy, myjemy. Oliwki kroimy w
krążki. Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej
tarki, z odpowiednimi ząbkami). Ugotowane
z odrobiną warzywnej przyprawy udko, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Wkładamy
do miseczki.
Majonez rozrabiamy z musztardą i octem
winnym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i
sproszkowanym czosnkiem. Jeśli lubicie dodajcie również posiekaną natkę
pietruszki.
Wspaniała !!!
OdpowiedzUsuńDziekuje! A jaka pyszna))
Usuń