środa, 9 lipca 2014

Torcik cappuccino



Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany.

Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy.

Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny)


Torcik cappuccino

Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
160 g cukru
90 g mąki pszennej
25 g kakao (ok 3 łyżki)
1  łyżeczka  proszku do pieczenia

Masa cappuccino:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
500 gr serka ricotta
4-5 łyżkek cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach

Poncz:
3/4 szklanki mocnego espresso
2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka)

Dodatkowo:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kakao do opruszenia

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.  Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty.

Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów.



Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy.   
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder.
Do masy z serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną żelatynę, mieszamy. Calosc dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu tortu i posypujemy kakao.








16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny torcik i takie równiutkie warstewki Ci wyszły, az szkoda jesć

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie wygląda, a zapewne jeszcze lepiej smakuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie idealne warstwy! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @ Kinga, dzekuje za wizyte)

    @Konczi i Szpileczka, dziekuje) a warstewki rowniutkie, bo super pilke-strune wiltona uzylam) i pomyslec, ze tyle miesiecy ta pilka w szafce lezala)

    @ILove Bake, jest naprawde pyszny, odpowiednio wilgotny, kawowo-czekoladowy) polecam i pozdrawiam)

    @RedHead, zapraszam)

    @Agnieszka, dziekuje)) i pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny! Wspanialy dla oka i podniebienia!!
    Dzieki Kadiu,dzieki Mia Cucina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Camilka, cmok, cmok)) A jak bedziesz miala kiedys ochote na cos kawowego to zadzwon, zrobie i bedziemy sie delektowac)

      Usuń
  7. A może masz ochotę wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości na konkurs? :)
    Do wygrania jest fajny zestaw:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupuje ricotte i robie :) Kasiu a mozna by bylo uzyc sera jak na serniki zamiast ricotty ?

    OdpowiedzUsuń
  9. JOLA , mozna tez uzyc sera mscarpone, ale mi chodziło o taki z mniejszą zawartoscia tłuszczu. Ten na sernik lepiej zmielic, ponieważ masa powinna być w miarę puszysta.......

    OdpowiedzUsuń
  10. Ok super bo u nas jest ciezko znalesc ser rocotta dlatego pytalam o zamienik, dzieki Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze faktycznie masz bardzo fajne przepisy, aż żal stąd uciekać :)
    Te ciacho wygladem powala, zapisuje ten przepis :)
    I zostaję :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze faktycznie masz bardzo fajne przepisy, aż żal stąd uciekać :)
    Te ciacho wygladem powala, zapisuje ten przepis :)
    I zostaję :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nataleczka, milo mi Cie goscic))) zapraszam

      Usuń