Pyszny jak tiramisu,
ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam
lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany.
Lekki kakaowy
biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w
ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy.
Zapraszam na obłędny w
smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał
być pyszny)
Torcik cappuccino
Biszkopt
(dwa blaty, tortownica 24 cm):
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
160 g cukru
90 g mąki pszennej
25 g kakao (ok 3 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
160 g cukru
90 g mąki pszennej
25 g kakao (ok 3 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
500 gr serka ricotta
4-5 łyżkek cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
60 g kawy cappuccino w proszku lub 2
łyżeczki kawy w granulkach
Poncz:
3/4
szklanki mocnego espresso
2 łyżki
likieru( w ostatecznosci wódka)
Dodatkowo:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kakao do opruszenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Kawę espresso mieszamy z likierem.
Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów.
Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy
z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka,
mieszamy.
Żelatynę
rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy.
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder.
Do
masy z serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną żelatynę, mieszamy. Calosc
dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy.
Tak
przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy.
Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą
noc.
Przed
podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem
pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu tortu i posypujemy kakao.
Piekny torcik i takie równiutkie warstewki Ci wyszły, az szkoda jesć
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, a zapewne jeszcze lepiej smakuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie idealne warstwy! Pycha :)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik !
OdpowiedzUsuń@ Kinga, dzekuje za wizyte)
OdpowiedzUsuń@Konczi i Szpileczka, dziekuje) a warstewki rowniutkie, bo super pilke-strune wiltona uzylam) i pomyslec, ze tyle miesiecy ta pilka w szafce lezala)
@ILove Bake, jest naprawde pyszny, odpowiednio wilgotny, kawowo-czekoladowy) polecam i pozdrawiam)
@RedHead, zapraszam)
@Agnieszka, dziekuje)) i pozdrawiam)
Cudowny! Wspanialy dla oka i podniebienia!!
OdpowiedzUsuńDzieki Kadiu,dzieki Mia Cucina
Camilka, cmok, cmok)) A jak bedziesz miala kiedys ochote na cos kawowego to zadzwon, zrobie i bedziemy sie delektowac)
UsuńWspaniały torcik! ; )
OdpowiedzUsuńA może masz ochotę wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości na konkurs? :)
OdpowiedzUsuńDo wygrania jest fajny zestaw:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Zapraszam!
Kupuje ricotte i robie :) Kasiu a mozna by bylo uzyc sera jak na serniki zamiast ricotty ?
OdpowiedzUsuńJOLA , mozna tez uzyc sera mscarpone, ale mi chodziło o taki z mniejszą zawartoscia tłuszczu. Ten na sernik lepiej zmielic, ponieważ masa powinna być w miarę puszysta.......
OdpowiedzUsuńOk super bo u nas jest ciezko znalesc ser rocotta dlatego pytalam o zamienik, dzieki Kasiu :)
OdpowiedzUsuńO kurcze faktycznie masz bardzo fajne przepisy, aż żal stąd uciekać :)
OdpowiedzUsuńTe ciacho wygladem powala, zapisuje ten przepis :)
I zostaję :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
O kurcze faktycznie masz bardzo fajne przepisy, aż żal stąd uciekać :)
OdpowiedzUsuńTe ciacho wygladem powala, zapisuje ten przepis :)
I zostaję :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Nataleczka, milo mi Cie goscic))) zapraszam
UsuńTorcik cappuccino podany z cappuccino :D
OdpowiedzUsuń