Wraz z pojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta
owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka
biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód.
To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy
tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz.
Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu
pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest równie wyborna z kakao, bakaliami
czy łezkami czekoladowymi. Powiem Wam, że jest świetną
bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia,
bo jest dostatecznie wilgotna.
Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam
ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O
dziwo, smakowało nawet moim córciom!
Lekka babka biszkoptowa z owocami
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki
ziemniaczanej
1 niepełna
szklanka cukru
4 duże jaja
200 gr masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie
dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia
oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące rozpuszczone masło, całość mieszamy.
Ciasto przelewamy
do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm). Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 45 min do suchego patyczka.
pyszności:)
OdpowiedzUsuń