Choć
wiosna tego roku płata pogodowe figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i
apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań.
Kasze
idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich sałatek i doskonale smakują z sezonowymi
warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki
bób. Miało być sycąco ale i lekko. Wy możecie dodać grilowaną cukinię, pomidorki,
kukurydzę, rybę lub ulubiony ser. Na koniec całość koniecznie skropcie nitką
tymiankowo-cytrynowego dressingu z oleju rzepakowego, ktory jest
naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej
kuchni ani diecie.
Letnia sałatka z pęczaku i
bobu z dressingem z oleju rzepakowego
Składniki
dla 2 osób:
1 szklanka kaszy pęczak
250 g wyłuskanego bobu
1 szklanka kaszy pęczak
250 g wyłuskanego bobu
6
ćwiartek karczochów w oleju
suszone
pomidory w oleju
½
szklanki czarnych oliwek,
tymianek
cytrynowy
skórka
i sok z połowy cytryny eko
olej
rzepakowy
sól/czosnek
w granulkach/papryka (słodka lub ostra)
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1
szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu
( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda
nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma
zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną
pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo wody. Po ugotowaniu zostawiamy
na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona
kasza spęcznieje i stanie się sypka.
Bób gotujemy w osolonym
wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z
zewnętrznej łuski. Pozostałe warzywa
kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i
delikatnie mieszamy.
Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką)
wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek,
paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość
mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek
i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę
polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
Pęczak z warzywami to lekkie
danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu.
Podane prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz