środa, 5 marca 2014

Szarlotka tatrzańska



Często najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak jak proste dania, które pamiętamy z rodzinnego domu.  Proponuję odświeżyć wspomnienia i upiec coś tradycyjnego- szarlotkę)

Nie od dziś wiadomo, że szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. Do tego wcale nie jest trudna do wykonania. Mnie wena twórcza, czytaj pypeć J powiodła w kierunku szarlotki na pysznie kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi jabłkami. Zapraszam na szarlotkę tatrzańską)


p.s do upieczenia tej pysznej szarlotki zainspirowalo mnie zdjecie Asi


Szarlotka tatrzańska

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
220 g zimnego masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
cukier z prawdziwą wanilią

Składniki na nadzienie jabłkowe:

2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta)
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
bułka tarta do podsypania

Dodatkowo:
      
cukier puder do posypania
     
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).

Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.  



Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy.

Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Najlepiej samakuje jeszcze ciapłaJ





Akcja Szarlotki

8 komentarzy:

  1. Fantastyczna! Taka, jaką lubię najbardziej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja najukochańsza szarlotka, pięknie Ci wyszła !

    OdpowiedzUsuń
  3. @Inspirowane Smakiem, zdecydowanie najlepsza z szarlotek)

    @ Dorliczka, dziekuje! Zniknela jeszcze ciepla))

    @ Justyna, ja rowniez! Nastepym razem podam z lodami waniliowymi))

    @ ILoveBake, nieskromnie powiem, ze w smaku tez byla super)) Pozdrawiam))

    @ Ewa, dziekuje za mily komentarz)) U Ciebie rowniez same pysznosci))) Juz sie rozgoscilam))

    OdpowiedzUsuń
  4. taką kostkę zjadłabym nie jedną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez)) a kostki byly solidne, zeby sie nie oddzielac))

      Usuń