Często
najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak jak proste dania, które pamiętamy
z rodzinnego domu. Proponuję odświeżyć
wspomnienia i upiec coś tradycyjnego- szarlotkę)
Nie
od dziś wiadomo, że szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. Do
tego wcale nie jest trudna do wykonania. Mnie wena twórcza, czytaj pypeć J powiodła w kierunku szarlotki na pysznie
kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi jabłkami. Zapraszam na szarlotkę
tatrzańską)
Szarlotka
tatrzańska
Składniki
na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g mąki
krupczatki( u mnie semolina)
220 g
zimnego masła/ margaryny
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g cukru
pudru
1 żółtko
1 jajko
cukier z
prawdziwą wanilią
Składniki na nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się
podczas pieczenia np. szara reneta)
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
bułka tarta do podsypania
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na kruchy spód
szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w
folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki
na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).
Kiedy
ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka
myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy
sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki.
Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy
lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.
Formę
prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem
do pieczenia. Na spód wykładamy większą
część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15
minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane
jabłka i wyrównujemy.
Na
górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.
Pieczemy
w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym
piekarniku.
Przed
podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Najlepiej
samakuje jeszcze ciapłaJ
Pysznosci:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Taka, jaką lubię najbardziej. :-)
OdpowiedzUsuńpycha lubię szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoja najukochańsza szarlotka, pięknie Ci wyszła !
OdpowiedzUsuń@Inspirowane Smakiem, zdecydowanie najlepsza z szarlotek)
OdpowiedzUsuń@ Dorliczka, dziekuje! Zniknela jeszcze ciepla))
@ Justyna, ja rowniez! Nastepym razem podam z lodami waniliowymi))
@ ILoveBake, nieskromnie powiem, ze w smaku tez byla super)) Pozdrawiam))
@ Ewa, dziekuje za mily komentarz)) U Ciebie rowniez same pysznosci))) Juz sie rozgoscilam))
taką kostkę zjadłabym nie jedną:)
OdpowiedzUsuńJa rowniez)) a kostki byly solidne, zeby sie nie oddzielac))
Usuń