Już ostatni
dzwonek na dodanie przepisu na karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś
skorzysta)
Każda pani
domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki
są delikatne i kruche, miekkie i jednocześnie chrupiące.
Delikatne i kruche
faworki
Składniki
na tackę ( z górką)faworków:
2 szklanki
mąki pszennej
6 żółtek
2 łyżki masła
2 łyżki spirytusu
lub octu
szczypta
soli
4 łyżki kwaśnej
śmietany
Ponadto:
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
cukier
puder do posypania
Żółtka łączymy
z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość
twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając
jednocześnie, aby dodana śmietana nie była zbyt kwaśna, ponieważ może zmienić
to smak ciasta.
Zagniecione
ciasto tłuczemy wałkiem, składamy i ponownie tłuczemy, czynności te powtarzamy
wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie
ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10
minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.
Ciasto
dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy
wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy w ten sposób późniejszego
przypalania się faworków.
Nożem lub
radełkiem wykrawamy z ciasta paski (2x10cm). W każdym pasku po środku robimy przecięcie, następnie jeden koniec paska przekładamy
przez nacięcie i formujemy faworki.
Wykrojone
faworki nie powinny zbyt długo czekać na smażenie. Wałkujemy tyle faworków, ile
zmieści się na raz do rondla.
W szerokim
rondlu mocno rozgrzewamy tłuszcz (ok 175°C). Smażymy w nim paski ciasta z obu
stron na słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać.
W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz.
Aby tłuszcz
zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego,
obranego ziemniaka.
Usmażone
faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
świetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńI to są idealne faworki:)) Gratulacje !!!!
OdpowiedzUsuń@Justyna, dziekuje, sa naprawde kruchutkie. polecam bardzo)
Usuń@Dorota, bardzo dziekuje za tak mily komentarz. Te faworki od zawsze sa u nas w domu i nawet nie szukam innych przepisow. Pozdrawiam serdecznie)