poniedziałek, 31 marca 2014

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem


Smak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem  pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie)
Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu) Polecam bardzo!
Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej.
Pomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami.  


Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem

Składniki na blaszkę 33x23cm:

Biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
140 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 puszka ananasów
3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru)
750 ml mleka
170 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka rumu/wodki

Beza kokosowa:
4 białka
165 g cukru
160 g wiórek kokosowych

Poncz:
sok z ananasa dopełniony wodą do objętości jednej szklanki

Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem. Do lekko ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka.


Krem:
Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum.


Beza kokosowa:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier.


Składanie:
Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy pokrojone ananasy, przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę, przykrywamy bezą kokosową. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Najlepsze po nocy w lodówce.
Smacznego.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie, ananasowe uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ananasem zawsze)
    Dziekuje i pozdrawiam)
    Na stronke juz zerknelam, bardzo apetyczna))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam obłędne

    OdpowiedzUsuń