Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową.
Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek,
to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam
lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja
ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada.
Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie(click).
Majonezowa babka cytrynowa
Składniki na keksówkę 11x30cm:
90 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 szkl. cukru
3 łyżki majonezu
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 szkl. cukru
3 łyżki majonezu
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka
z 1 cytryny(bio)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
Białka
oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej
na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy.
Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok.
Keksówkę (11x30cm)
smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w
temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie
na kratce.
Upieczoną babkę posypujemy cukrem
pudrem lub polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady
parę łyżek
słodkiej śmietanki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki.
Babkę można modyfikować na kilka
różnych sposobów:
v
można dodać do ciasta 1/3 szkl.
maku, kokosu lub migdałów w płatkach i otrzymamy w kilku pysznych smakach
v
można dodać do części ciasta kakao
lub kawę i tą częścią polać po wierzchu i mamy babę w fantazyjne wzory
v
można do całości ciasta dodać kakao
(zamiast części mąki dać kakao) i wtedy mamy babę czekoladową
Kusi mnie ta babka od dawna, bo też suchych nie lubię, a ponoć majonez nadaje wilgoci :) Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńGin, polecam z calego serca! Majonezu nic nie czuc. Nie bylam pewna czy tak bedzie naprawde, wiec dodalam skorke i sok z cytryny. Wyszla puszysta, wilgotna i mieciutka cytrynowa babeczka. Zdjecia robilam na drugi dzien, a jak widac nadal byla jak puszek)) A z czekolada prawdziwa poezja))
Usuń