Makaronowa sałatka z bresaola, na upały



Tak gorąco, że nic się nie chce robić, a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno.

Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo!

Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola to rodzaj solonej, dojrzewającej na surowo polędwicy, produkowanej z najwyższej jakości mięsa wołowego ( di manzo) lub koniny (di cavallo).
 

Zdjęcie z netu (click)


Bresaola jest lekkostrawna, dlatego można ją dawać bez obawy naszym maluchom, jest również polecana w dietach, szczególnie tych białkowych.
100 g zawiera: 151 Kcal, dużo białka 32.0 g, sodu 1597 mg, potasu 505 mg, żelaza 1,4 mg (jadam jej więcej gdy mam oddać krew), fosforu 168 mg, oraz witaminy B i PP.
Więcej o bresaola możecie przeczytać u Pascala.


Makaronowa sałatka z bresaola, na upały

Składniki na 4 osoby:

400 g makaronu
2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne))
parę oliwek i cebulek w zalewie Saclà
100 g wędzonego sera żółtego
150 g polędwiczki bresaola
Duża garść rukoli "Fit&Easy"
Sól

Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podajemy prosto z lodówki, można dodać łyżkę majonezu, ale wtedy nie będzie już tak dietetycznie.

Smacznego. 






Komentarze

  1. Szanowna Pani,
    Powyzsze zdiecie wedliny ukazuje culatello a nie bresaole

    OdpowiedzUsuń
  2. Panie Anonimie, ( szkoda, ze nei ma Pan odwagi sie ujawnic!), tak sie sklada, ze od 20 lat mam meza Wlocha... , no on wie co je. Prosze przejsc do strony z ktorej podpielam zdjecie, nawet Wlosi nazywaja ten kawalek wedliny bresaola.
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza