Tak gorąco, że nic się nie chce robić,
a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś
wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno.
Do ugotowanego
i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw
w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”,
polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą
garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo!
Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola to
rodzaj solonej, dojrzewającej na surowo polędwicy, produkowanej z najwyższej
jakości mięsa wołowego ( di manzo) lub koniny (di cavallo).
Zdjęcie z netu (click)
Bresaola jest
lekkostrawna, dlatego można ją dawać bez obawy naszym maluchom, jest również
polecana w dietach, szczególnie tych białkowych.
100 g zawiera:
151 Kcal, dużo białka 32.0 g, sodu 1597 mg, potasu 505 mg, żelaza 1,4 mg (jadam
jej więcej gdy mam oddać krew), fosforu 168 mg, oraz witaminy B i PP.
Więcej o
bresaola możecie przeczytać u Pascala.
Makaronowa sałatka z bresaola, na
upały
Składniki na 4
osoby:
400 g makaronu
2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne))
parę oliwek i cebulek w zalewie Saclà
100 g wędzonego sera żółtego
150 g polędwiczki bresaola
Duża garść rukoli "Fit&Easy"
Sól
Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podajemy prosto z lodówki, można dodać łyżkę majonezu, ale wtedy nie będzie już tak dietetycznie.
Smacznego. 2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne))
parę oliwek i cebulek w zalewie Saclà
100 g wędzonego sera żółtego
150 g polędwiczki bresaola
Duża garść rukoli "Fit&Easy"
Sól
Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podajemy prosto z lodówki, można dodać łyżkę majonezu, ale wtedy nie będzie już tak dietetycznie.
Szanowna Pani,
OdpowiedzUsuńPowyzsze zdiecie wedliny ukazuje culatello a nie bresaole
Panie Anonimie, ( szkoda, ze nei ma Pan odwagi sie ujawnic!), tak sie sklada, ze od 20 lat mam meza Wlocha... , no on wie co je. Prosze przejsc do strony z ktorej podpielam zdjecie, nawet Wlosi nazywaja ten kawalek wedliny bresaola.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)