Do
makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze
pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości,
która idealnie równoważy słodycz skorupiaków i makaronu, jest odpowiednio aromatyczne,
tak że potrawa nie przytłumia jego smaku, jest gęste i świetnie “otula”
podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z oleju i użytych przypraw, z wielką
gracją podkreśla jodowe smaki owoców morza.
Riesling
to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare.
Tym
wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku:
Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji
Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji
Składniki na 4 osoby:
320 g makaronu ( u mnie Linguine)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
20 koktajlowych pomidorków
600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice)
łyżka przecieru pomidorowego
½ szklanki białego wina
½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty.
W
międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i
odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki,
dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na
patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki.
Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’Alsace.
Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’Alsace.
Taki makaron to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDobrego makaronu nigdy dość!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
@Shinju,@ Emma, @ Kasia S: dla fanow owocow morza to prawdziwa uczta, choc boskie udaje sie tylko ze swiezymi skorupiakami)) polecam bardzo))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko)
fantastyczny przepis, szybki i latwy a makaron smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuń@Anonimowy: dziekuje za mily komentarz)) to tez moj ulubiony))
UsuńUwielbiam owoce morza w najróżniejszej postaci - w szczególności ryby. Moją ulubioną jest łosoś. Kupując go, zawsze zwracam uwagę na miejsce połowu i markę, jaką jest sygnowany, gdyż poniekąd jest to gwarancja jakości. Moją ulubioną jest https://mowisalmon.pl/produkty/ :-).
OdpowiedzUsuń