poniedziałek, 23 lipca 2012

Makaron z owocami morza



Riesling d’Alsace jest uważany za jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami.

Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz skorupiaków i makaronu, jest odpowiednio aromatyczne, tak że potrawa nie przytłumia jego smaku, jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z oleju i użytych przypraw, z wielką gracją podkreśla jodowe smaki owoców morza. 

Riesling to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare.

Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku:
Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji

Mam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie)



Makaron z owocami morza
Składniki na 4 osoby:

320 g makaronu ( u mnie Linguine)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
20 koktajlowych pomidorków
600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice)
łyżka przecieru pomidorowego
½ szklanki białego wina
½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty.

Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól.

W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki.

Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’Alsace.

Polecam serdecznie





6 komentarzy:

  1. Taki makaron to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrego makaronu nigdy dość!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. @Shinju,@ Emma, @ Kasia S: dla fanow owocow morza to prawdziwa uczta, choc boskie udaje sie tylko ze swiezymi skorupiakami)) polecam bardzo))

    pozdrawiam cieplutko)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny przepis, szybki i latwy a makaron smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Anonimowy: dziekuje za mily komentarz)) to tez moj ulubiony))

      Usuń