Minimum
wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser.
Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po
upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub
kolorową posypką.
Nie
miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z
kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można
śmiało przygotować na pięc minut przed przyjściem gości, trzeba tylko mieć
upieczone wcześniej krążki ciasta.
Tym wpisem dołączam do durszkalowych akcji: Jagodowo nam, Owoce lasu, Szybkie ciasta.
Leśne wieżyczki
Składniki
na 9 wieżyczek
2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego)
Cukier kryształ (ile zabierze)
200 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
300 gr owoców leśnych
Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego z płatów przy pomocy foremki wykrawamy krążki. Z tego względu, że krążki ciasta po upieczeniu powinny posiadać charakterystyczne “listki” najlepiej jak ciasto ma grubość ok 3 mm. Co do foremki, to użyłam tej o średnicy 8 cm, bo ciasto w trakcie pieczenia się kurczy. Na krążki sypiemy jeszcze raz cukier i pieczemy do zbrązowienia w piekarniku w 190° przez ok 15-18 min. Uważamy aby nie spalić) studzimy.
Ja ciasto przygotowalnia wieczorem, a wieżyczki tuż przed podaniem. Krem natomiast zrobiłam troszkę wcześniej i trzymałam w lodówce.
Na krem:
ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany po trochu dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Przy pomocy kuchennego rękawa wyciskamy krem na krążki i dekorujemy owocami. Z dwóch krążków robimy wieżyczkę, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!
2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego)
Cukier kryształ (ile zabierze)
200 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
300 gr owoców leśnych
Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego z płatów przy pomocy foremki wykrawamy krążki. Z tego względu, że krążki ciasta po upieczeniu powinny posiadać charakterystyczne “listki” najlepiej jak ciasto ma grubość ok 3 mm. Co do foremki, to użyłam tej o średnicy 8 cm, bo ciasto w trakcie pieczenia się kurczy. Na krążki sypiemy jeszcze raz cukier i pieczemy do zbrązowienia w piekarniku w 190° przez ok 15-18 min. Uważamy aby nie spalić) studzimy.
Ja ciasto przygotowalnia wieczorem, a wieżyczki tuż przed podaniem. Krem natomiast zrobiłam troszkę wcześniej i trzymałam w lodówce.
Na krem:
ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany po trochu dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Przy pomocy kuchennego rękawa wyciskamy krem na krążki i dekorujemy owocami. Z dwóch krążków robimy wieżyczkę, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!
Rewelacyjny pomysł na szybki deser :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Aniu!! Pozdrawiam))
UsuńŚwietny i smakowity pomysł:)!
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie!!!!!!!
UsuńToż to małe dzieła sztuki! :) Są piękne!
OdpowiedzUsuń