wtorek, 24 lipca 2012

Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa



Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego…


Przepis z tej  strony.
Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. 





Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa

Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła/ margaryny Kasia

Masa budyniowa:
2 budynie na 0.5l
600 ml soku
3 łyżki cukru
3 dojrzale brzoskwinie
250 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
½ paczki cukru waniliowego
1 duża beza

Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.

Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą.

Smacznego







5 komentarzy: