Przepis z tej strony.
Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie.
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa
Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła/ margaryny Kasia
Masa budyniowa:
2 budynie na 0.5l
600 ml soku
3 łyżki cukru
3 dojrzale brzoskwinie
250 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
½ paczki cukru waniliowego
1 duża beza
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą.
Smacznego
oj chętnie bym kawałek porwała do siebie :)
OdpowiedzUsuńidealne ciasto na lato!
OdpowiedzUsuńjakże lekko i delikatnie! mniam.
OdpowiedzUsuń@ Gosia, prosze czestuj sie))
OdpowiedzUsuń@ Angie, pyszne ciasto na upaly)
@ Karmel-itka, polecam serecznie))
lubię ciasta tego typu ;)
OdpowiedzUsuń