czwartek, 26 kwietnia 2012

Wytrawne piwne rożki



Wiosna wita nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i wycieczki za miasto.

Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki.  Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj. Bardzo polecam…

Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.

 
Wytrawne piwne rożki 

Składniki na  około 24 rożków

Ciasto:

3 szk. mąki pszennej
2/3 puszki  zimnego piwa
250 g zimnej margaryny
2-3 łyżki śmietany
szczypta soli
garść mąki do podsypania
1 żółtko do posmarowania

Nadzienie:

szynkowe:
•        100 g szynki
•        250 g serka ricotta
•        Czosnek do smaku
•        Sól/pieprz


Tuńczykowe:
•        puszka tuńczyka w oleju
•        250 g serka ricotta
•        Oliwki
•        Sól/pieprz



Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h. 

Przygotować farsz:
Wszystkie składniki farszu  zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.

Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).




 

6 komentarzy:

  1. Super dobry pomysl Kasiu! Skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze bardzo Malgosiu! Najlepsze w dniu pieczena, na drugi dzien mozna odswiezyc w piekarniku))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszota, u mnie dziś piekłam chlebek na piwie ciemnym:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga-aa: Prosze sie czestowac))

    Dorota: ciakawa jestam jak smakuje chlebek na piwie?:-)) moze wcale go nie czuc tak jak w tych rozkach...

    OdpowiedzUsuń