Dziś będzie migdałowo.
Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie migdały mają prawdziwy migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych.
Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie migdały mają prawdziwy migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych.
Kilka gorzkich migdałów użyłam do przygotowania
pochodzącego z północy Italii ciasta Sbrisolona ( dosłownie kruszące się
ciasto, podobne do crumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost
do formy z równie intrygującym wnętrzem.
Przedstawiam wersję trochę bogatszą, bo zawierającą
nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty.
Przepis dostałam od Pani Róży (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-)
Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata.
Polecam)
Kruszone ciasto z migdałami - Sbrisolona con mandorle e
ricotta
Składniki
Składniki
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g krupczatki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g serka ricotta
100 g cukru
70 g mielonych migdałów
2/3 mielone gorzkie migdały
1 jajko
200 g włoskich ciasteczek amaretti
Kilka migdałów do dekoracji
200 g mąki pszennej
100 g krupczatki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g serka ricotta
100 g cukru
70 g mielonych migdałów
2/3 mielone gorzkie migdały
1 jajko
200 g włoskich ciasteczek amaretti
Kilka migdałów do dekoracji
Przygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę
ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie
składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).
Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać 2
żółtka i wymieszać widelcem, dodać miękkie masło i lekko wszystko połączyć.
Ciasto ma być kruszące, z grudkami, tak jak kruszonka. W tym tkwi jego cały
urok. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Papierem wyłożyć tylko dno
formy, wysypać 2/3 ciasta- nie przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć
nadzienie. Uważać, aby nie podnieść spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki
będą się podnosić. Przykryć pozastałą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w
180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz