Tak mi jest zielono, że podzielę
się z Wami jeszcze jednym miętowym przepisem. Myslę, że będzie w sam raz na gorące dni…
Panna
cotta After Eight
Lista zakupów:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
90 g cukru(można mniej )
1 cukier waliliowy
15 gr żelatyny, ja używam w płatkach
60ml syropu miętowego
Tabliczka gorzkiej
czekolady
Zagotować smietane
i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, tą
w płatkach
trzeba namoczyć przez 10 min w zimnej wodzie , a potem dobrze
wycisnąć
i rozpuścić
w gorącym
płynie(np
w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrzątku.
Zdjąć
naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę i syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych
foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia(
Ok 3h). Rozpuścić czekoladę i napełnić nią małe foremki silikonowe, wstawić do lodówki.
.
Foremki silikonowe delikatnie odgiąć i wyjąć panna cotta i zastygłą czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz