Panna cotta After Eight




Tak mi jest zielono, że podzielę się z Wami jeszcze jednym miętowym przepisem. Myslę, że będzie w sam raz na gorące dni… 




Panna cotta After Eight
Lista zakupów:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
90 g cukru(można mniej )
1 cukier waliliowy 
15  gr żelatyny, ja używam w płatkach
      60ml syropu miętowego
Tabliczka gorzkiej czekolady

Zagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, tą w płatkach trzeba namoczyć  przez 10 min w zimnej wodzie , a potem dobrze wycisnąć i rozpuścić w gorącym płynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie  we wrzątku.
Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę i syrop miętowy.  Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek.  Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h).  Rozpuścić czekoladę i napełnić nią małe foremki silikonowe, wstawić do lodówki. .

Foremki silikonowe delikatnie odgiąć i wyjąć panna cotta i zastygłą czekoladę.




Komentarze