Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki, absolutnego guru w tej dziedzinie.
Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru).
Składniki:
500 gr mąki pszennej
20 gr drożdży świeżych
250-270 ml letniego mleka
1 jajko
80 gr roztopionego masła
90 gr cukru
Cukier waniliowy
Otarta skórka z cytryny
500 gr mąki pszennej
20 gr drożdży świeżych
250-270 ml letniego mleka
1 jajko
80 gr roztopionego masła
90 gr cukru
Cukier waniliowy
Otarta skórka z cytryny
2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem.
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut.
smacznego!
Uwielbiam. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDZiekuje za wizyte) a buchty dla mnie najpelsze z goracym kakalkiem))
Usuń