Wiosna wita
nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i
wycieczki za miasto.
Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj. Bardzo polecam…
Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.
Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj. Bardzo polecam…
Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.
Wytrawne
piwne rożki
Składniki na około 24 rożków
Ciasto:
3 szk. mąki pszennej
2/3 puszki zimnego piwa
250 g zimnej margaryny
2-3 łyżki śmietany
szczypta soli
garść mąki do podsypania
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
szynkowe:
• 100 g szynki
• 250 g serka ricotta
• Czosnek do smaku
• Sól/pieprz
Tuńczykowe:
• puszka tuńczyka w oleju
• 250 g serka ricotta
• Oliwki
• Sól/pieprz
Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.
Składniki na około 24 rożków
Ciasto:
3 szk. mąki pszennej
2/3 puszki zimnego piwa
250 g zimnej margaryny
2-3 łyżki śmietany
szczypta soli
garść mąki do podsypania
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
szynkowe:
• 100 g szynki
• 250 g serka ricotta
• Czosnek do smaku
• Sól/pieprz
Tuńczykowe:
• puszka tuńczyka w oleju
• 250 g serka ricotta
• Oliwki
• Sól/pieprz
Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.
Przygotować
farsz:
Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).
Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).
Super dobry pomysl Kasiu! Skorzystam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńProsze bardzo Malgosiu! Najlepsze w dniu pieczena, na drugi dzien mozna odswiezyc w piekarniku))
OdpowiedzUsuńAle pyszota, u mnie dziś piekłam chlebek na piwie ciemnym:-)
OdpowiedzUsuńbym wciągnęła teraz takiego rożka :)
OdpowiedzUsuńAga-aa: Prosze sie czestowac))
OdpowiedzUsuńDorota: ciakawa jestam jak smakuje chlebek na piwie?:-)) moze wcale go nie czuc tak jak w tych rozkach...