Kto powiedział, że
keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie?
Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w
sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo
nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie.
Jest
prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom
kandyzowanym bardzo efektowny. Kesk możemy
przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć
do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować.
“Starsi” bywalcy blogów
z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych, wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem
niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami
bo pyszny )
Wielkanocny keks z
Hortexu
Składniki
na keksówkę 11x30 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
+ 1 czubata łyżka
125 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 szklanki posiekanych,
suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki,
kokos, skórka pomarańczowa)
1/2 szklanki migdałów i
orzechów włoskich
1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżki rumu
Polewa:
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z
cytryny
1 łyżka wody
Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą,
odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie
mieszamy.
Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo
żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej
stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane
orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę.
Ciasto przekładamy do foremki (11
x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.
Przestudzony
keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej
wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz