czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocny keks z Hortexu




Kto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie?  Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. 

Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym  bardzo efektowny. Kesk możemy przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować.   

“Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych,  wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny )





Wielkanocny keks z Hortexu

Składniki na keksówkę 11x30 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka
125 g  miękkiego masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa)
1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżki rumu

Polewa:
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody

Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy.



Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę.






Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.

Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi.




Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz