Ten deser przygotowuje
się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny.
Ma niezwylke kremową strukturę i
delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest dobranie odpowiednich
proporcji żelatyny. Idealna panna cotta ma być kremowa i delikatnie rozpływać
się w ustach, ale jednocześnie powinna trzymać pion. Nie może być za mocno ścięta, bo
bedzie gumowata, ani zbyt rozlewająca się. Z reguły na 500 ml płynu dodaje
się 6 g żelatyny, tj 3 listki. Aby “wycyrklować” ulubioną konsystencję Waszej
panna cotta, zachęcam do eksperymentów z żelatyną i niewielką ilością śmietany
i mleka. Wtedy na pewno dojdziecie do perfekcyjnej, kremowej i subtelnej
cotty) Dla pewności można ją schłodzić w
szklaneczkach, nie będziecie musieli obawiać się czy wyjęta z pojemniczka się
nie rozjedzie.
Z reguły panna cotta
podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie
smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami. Jest wykwintnym
zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w
smaku.
Tym razem użyłam
silikonowej formy o pojemności 1,4 lt. Oczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku
naczynia o mniejszej pojemności.
Panna
cotta z musem truskawkowym
Składniki na formę silikonową 1,4lt:
1 lt śmietany kremówki (30%)
400 ml pełnego mleka
150 g cukru
1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią
10 płatków żelatyny każdy po 2 g.
150 g cukru
1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią
10 płatków żelatyny każdy po 2 g.
2 łyżki rumu( pominęłam)
Mus :
500 g truskawek
3 łyżki cukru
500 g truskawek
3 łyżki cukru
Płatki żelatyny
zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut.
Śmietanę wraz z
mlekiem wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Wanilię nacinamy wzdłuż i nożem
skrobiemy nasionka. Dodajemy je do śmietany. Ja miałam użyć domowego cukru z
wanilią, ale … zapomniałam)
Garnek stawiamy na
małym ogniu i gotujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Nie powinniśmy dopuścić
do zagotowania śmietanki, wystarczy tylko bardzo mocno podgrzać. Ja pomogłam
sobie termometrem i zdjęłam z palnika przy temp. 90 °C.
Płatki żelatyny
bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo wrzucamy do gorącej śmietanki, mieszamy,
aby dobrze się rozpuściły. Przelewamy do uprzednio przygotowanych pojemniczków,
foremek, szklanek czy pojedynczej formy. Świetnie sprawdzają się formy
silikonowe. Wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.
Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki szybko płuczemy
w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy
parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus.
Wygląda wspaniale, niezwykle efektowny deser :)
OdpowiedzUsuńJset prosty, ale bardzo szykowny. Nastepnym razem pomysle nad pojedynczymi pojemniczkami.
UsuńPozdrawiam)
Wygląda pięknie, więc na pewno smakuję obłednie!
OdpowiedzUsuńNa wloska panna cotta mam zawsze ochote, tak jak na tiramisu- nigdy nie odmowie)
OdpowiedzUsuń