wtorek, 22 kwietnia 2014

Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio


Terapia kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie zgodzicie się ze mną , że czerwony to trafny wobór)  Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy jeszcze  drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm.  Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2.
Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks.
Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”.


Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio

Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo     jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa)
2 duże ugotowane buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię)
½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia)
½ główki czerwonej kapusty
½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso)

sos:
sól/pieprz
ocet balsamiczny
olej
¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie)


Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy.
Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki.
Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach.
Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz