Terapia
kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie
zgodzicie się ze mną , że czerwony to trafny wobór) Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy
jeszcze drzemiące receptory, a jedząc ją
z pewnością pobudzimy cały organizm. Do
tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje
wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio
posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają
intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i
prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz
witaminy A, B1 i B2.
Danie
świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.
Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks.
Pomysł
zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”.
Czerwona surówka z buraków, kapusty
i radicchio
Składniki
na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane
warzywa)
2
duże ugotowane buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię)
½
główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia)
½
główki czerwonej kapusty
½
główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z
Treviso)
sos:
sól/pieprz
ocet
balsamiczny
olej
¼
łyżeczki musztardy(opcjonalnie)
Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach
i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy.
Sałaty kroimy na cienkie paski,
szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy
wierzchnie liście i kroimy w paseczki.
Sałaty fantazyjnie układamy na
talerzach.
Przygotowujemy sos vinaigrette: do
słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek
zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem
skrapiamy surówkę i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz