wtorek, 28 maja 2013

Drożdżowy wieniec laurowy



Każda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu.  
Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za to, że są przy nas i zawsze nas wspierają.

Zapraszam na pyszny drożdżowy wieniec.   


Drożdżowy wieniec laurowy

Składniki             
  • 200 ml mleka
  • 18 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła/margaryny
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z cytryny bio
Dodatkowo
  • 50g  masła/margaryny
  • 100 g czekoladowego groszku
  • cukier puder
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami czekoladowymi, zostawiając  wolne dłuższe brzegi z każdej strony ok. 4 cm. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta na “górze”.  Części ciasta przeplatamy na wzór sznurka, pamietając, aby część przecięta była zawsze na górze. Układamy na kształt wieńca i mocno sklejamy ze sobą końce.
Przenosimy na papier i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180oC. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




15 komentarzy:

  1. W sam raz na wiosenną wyprawę :)

    https://sweetandchili.wordpress.com/2013/05/15/konkurs-piknikowy/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sweetandchili, super konkurs! dziekuje za podpowiedz, juz zglaszam))

      Usuń
  2. Wspaniały prezent dla mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna drożdżówka. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten wieniec laurowy ! :) Zachęca do zrobienia!
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. D, dziekuje i plecam bardzo. Jest pyszny, a nadzienie mozna zmieniac wg. upodoban) dzieki za link, z checia wpadne do Ciebie))

      Usuń
  5. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award :) Zapraszam na http://kulinarnezmagania.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, bardzo Ci dziekuje za nominacje! to dla mnie wielkie wyroznienie i radosc)
      pozdrawiam serdecznie)

      Usuń
  6. kocham ciasto drożdżowe :) śliczne zdjęcia. Zapraszam również do siebie na chłodnik: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/06/chodnik-litewski.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotujebochce, dziekuje slicznie za wizyte) pyszny ten Twoj chodnik, w sam raz na gorace dni)
      pozdrawiam)

      Usuń
  7. święta się zbliżają trzeba już szukać przepisów w 2020!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda, smakowicie i cukierkowato.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda absolutnie zjawiskowo. Jeden z moich ulubionych posiłków!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda absolutnie słodko. Smakowicie. Cukierkowato. Biorę się za to w najbliższym czasie. Przekonałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda szałowo, zrobiliśmy u siebie i nikt nie dawał wiary, że nie jest to produkt kupny :)

    OdpowiedzUsuń