Cukinia to
bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje)))
Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań,
wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet
łodygi!
Gdy ostatnio
w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je
natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania) Później
okazało się, że pomysł podsunęła mi akcja na Durszlaku Wiosenne Zupy.
Do ugotowania
tej zdrowej zupki, najlepiej nadają się młodziutkie cukinie, takie jeszcze z
kwiatkiem, chrupiące jak jabłko, o zbitym miąższu. Tylko takie po ugotowaniu
będą nadal chrupkie i nie zmienią się w zielonkawą, wodnistą papkę. O
dziwo, nic się również nie stało żółtym kwiatom. Chyba obawiałam się , że się
rozpuszczą, czy co?
Serdecznie
zapraszam na wiosenną, kolorową zupkę, o delikatnym smaku cukinii, przełamanym
bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego szpeku ( rodzaju wędzonej szynki)
Zupa z
kwiatami cukini
Składniki na
4 osoby:
4 małe cukinie z kwiatami
parę kwiatów cukini
½ cebuli( drobno posiekanej)
2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)
½ selera naciowego
150 g szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka)
200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini
3 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
1,5 lt gorącej wody
starty parmezan
sól, pieprz
Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Doprowadzamy do wrzenia wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często mieszając ( ok 5/7 minut). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, oraz posypujemy startym parmezanem.
4 małe cukinie z kwiatami
parę kwiatów cukini
½ cebuli( drobno posiekanej)
2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)
½ selera naciowego
150 g szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka)
200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini
3 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
1,5 lt gorącej wody
starty parmezan
sól, pieprz
Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Doprowadzamy do wrzenia wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często mieszając ( ok 5/7 minut). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, oraz posypujemy startym parmezanem.
to Ci dopiero ciekawa zupa:)
OdpowiedzUsuńJustyna, ciekawa i baardzo pyszna) jest bardzo delikatna w smaku, odpowiednia dla dzieci i starszych. Lekkostrawna, a bez dodatku szpeku idealna w roznych diatach)
Usuńpolecam bardzoi pozdrawiam serdecznie)
uwielbiam cukinię, zupkę zrobie jak tylko pojawią się u mnie na działce :) polecam też cukinię z grilla, na różne sposoby,http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/ jest pyszna :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOla, dziekuje za wizyte) a zupka pyszna)) dzieki za link.
Usuńpozdrawiam)