Miało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie
rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie
to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego
się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki
jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób.
Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie ATavola (Kwieceń 2008).
Kokosowy
sernik na śmietanie300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml)
150 ml mleka( u mnie 200 ml)
125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić)
90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g)
80 g mąka pszenna
4 jajka
120 g cukru
1 cytryna bio( skórka i sok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania.
Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.
Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.
Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik sam w sobie jest wilgotnie-kremowy.
Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
smakowicie wygląda:) mmmm
OdpowiedzUsuńAntenka, jest pyszne, polecam i pozdrawiam)
Usuńwitaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńDobre Czasy, slicznie dziekuje za mile slowa! prosze rozgosc sie i czuj sie jak w domu) Z mila checia zajrze do Ciebie!
Usuńpozdrawiam,
Świetny przepis. Aczkolwiek nie przepadam za kokosami. Mogę je wyeliminować? I czym ewentualnie zastąpić? ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, naprawde nie wiem czym zastapic kokos... cala uroda tego serniczka tkwi w cytrynowej nucie i wiorkach kokosowych) moze sprobuj zastapic mielonymi orzechami laskowymi...i daj znac jak wyszlo( tez moze byc ciekawe)
Usuńpozdrawiam serdecznie)
Appгeciate the recommendаtion. Will try it out.
OdpowiedzUsuńAlso vіsit my ωeblog :: WEBSITE BOUWEN
Hi i am kaѵin, іts my first oсcasion tо commеnting anywheгe,
OdpowiedzUsuńwhеn і read this article i thought i coulԁ аlso create comment due to this bгilliant pіecе of ωriting.
Feel fгeе to surf to my blog post HOW TO BUILD A WEBSITE