wtorek, 7 maja 2013

Kokosowy sernik na śmietanie



Miało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób.


Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie ATavola (Kwieceń 2008).

Kokosowy sernik na śmietanie

300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml)
150 ml mleka( u mnie 200 ml)
125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić)
90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g)
80 g mąka pszenna
4 jajka
120 g cukru
1 cytryna bio( skórka i sok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania.

Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko.
Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.

Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.
Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik sam w sobie jest wilgotnie-kremowy. 



Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.  



8 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre Czasy, slicznie dziekuje za mile slowa! prosze rozgosc sie i czuj sie jak w domu) Z mila checia zajrze do Ciebie!

      pozdrawiam,

      Usuń
  3. Świetny przepis. Aczkolwiek nie przepadam za kokosami. Mogę je wyeliminować? I czym ewentualnie zastąpić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, naprawde nie wiem czym zastapic kokos... cala uroda tego serniczka tkwi w cytrynowej nucie i wiorkach kokosowych) moze sprobuj zastapic mielonymi orzechami laskowymi...i daj znac jak wyszlo( tez moze byc ciekawe)

      pozdrawiam serdecznie)

      Usuń
  4. Appгeciate the recommendаtion. Will try it out.


    Also vіsit my ωeblog :: WEBSITE BOUWEN

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi i am kaѵin, іts my first oсcasion tо commеnting anywheгe,
    whеn і read this article i thought i coulԁ аlso create comment due to this bгilliant pіecе of ωriting.



    Feel fгeе to surf to my blog post HOW TO BUILD A WEBSITE

    OdpowiedzUsuń