Sernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to
pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i
kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ
zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową.
Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.
Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.
Składniki na spód:
350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka)
15 g drożdży
60 g cukru
350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka)
15 g drożdży
60 g cukru
125 ml mleka (letniego)
50 g miękkiego masła/margaryny
1 jajko
50 g miękkiego masła/margaryny
1 jajko
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)
120 g cukru
500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)
120 g cukru
2 jajka
otarta skórka z cytryny bio
Masa migdałowa:
otarta skórka z cytryny bio
Masa migdałowa:
250 g mielonych migdałów
4 jajka
4 jajka
100 g cukru
1 łyżka masła
1 łyżka masła
parę kropel olejku migdałowego (lub
2 gorzkie migdały)
Dodatkowo:
płatki migdałowe
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
płatki migdałowe
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier
i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej
łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę.
W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem( ok 10 min), partiami
dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone
i ostudzone masło i olejek migdałowy.
Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę i rękoma rozciągamy
krawędzie ku górze. Ciasto nakłuwamy widelcem i razsmarowujemy na nim masę
serową, a potem migdałową. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy
w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać
należy przykryć folią aluminiową.
wygląda świetnie, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńJustyna, dziekuje, a ciasto naprawde warte zrobiena))
UsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDZieki)))Gin:-))
UsuńMusze Ci powiedziec, ze zrobilam w duzej blaszce, wiec duzo tego cista wyszlo, czesc zamrozilam, a w czwartek bykl jak znalazl na podwieczorek))