Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami.  Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania”  czegoś pysznego na niedzielę.

Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką.

 Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką



Składniki na ciasto:

500 gr mąki pszennej
21 gr drożdży świeżych
175 ml letniego mleka
2 jajka
70 gr roztopionego masla/ margaryny
85 gr cukru
Cukier waniliowy
Otarta skórka z cytryny

Kruszonka:
65 gr zimnego masla/margaryny
100 gr mąki
60 gr cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę.



Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut

Smacznego!



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Inspirowane smakiem, dziekuje za mile slowa) Zniknelo za jednym zamachem)

      Usuń
  2. Kasiu, pięknie je ubrałaś. A drożdżowe zawsze mile widziane, też lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dziekuje slicznie) a drozdzowe to co tugryski lubia najbardziej))

      Usuń
  3. Ciao è un piacere fare la conoscenza del tuo blog ricco di ricette favolose, la tua torta è fantastica! Buona settimana Daniela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daniela, grazie a Te e benvenuta!!! Se Ti va d'approfondire qualcosa, in alto a sx c'è il traduttore))

      Usuń

Publikowanie komentarza