poniedziałek, 17 czerwca 2013
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
500 gr mąki pszennej
Kruszonka:
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma
łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i
odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe
składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być
elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i
odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy
ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na
przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na
30 minut do napuszenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smacznie wygląda. ;)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, dziekuje za mile slowa) Zniknelo za jednym zamachem)
UsuńKasiu, pięknie je ubrałaś. A drożdżowe zawsze mile widziane, też lubimy :-)
OdpowiedzUsuńAsiu, dziekuje slicznie) a drozdzowe to co tugryski lubia najbardziej))
UsuńCiao è un piacere fare la conoscenza del tuo blog ricco di ricette favolose, la tua torta è fantastica! Buona settimana Daniela.
OdpowiedzUsuńDaniela, grazie a Te e benvenuta!!! Se Ti va d'approfondire qualcosa, in alto a sx c'è il traduttore))
Usuń